Bursa, 11.03.2005
YENİ BAZI DÜZENLEMELER
SERBEST BÖLGELERDE DEFTER TUTMA
85 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile ve 5084 sayılı kanunda yapılan düzenlemeler sonucu 31.12.2004 tarihinden itibaren başlayacak hesap dönemlerinde serbest bölgelerde faaliyet gösteren mükellefler Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde defter, belge ve kayıt düzenine uyacaklardır.
28.02.2005 tarih ve 25741 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 345 sayılı Vergi Usul Kanunu genel tebliğinde bu konuda açıklamalar yapılmıştır.
2005 yılında, serbest bölgelerde TİCARİ faaliyette bulunan bütün gerçek ve tüzel kişiler herhangi bir hadde bağlı kalmaksızın, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutacaklardır.
Daha önce, serbest bölgede ticari faaliyete bulunan ve işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, 28.02.2005 tarihinden itibaren bilanço esasına geçeceklerdir. Bu sebeple 15.Mart.2005 tarihine kadar notere bilanço usulünde defter tasdik ettirerek kayıtlarını bilanço usulüne göre tutmalıdırlar. Belirlenen sürede defterlerini tasdik ettiren mükelleflere usulsüzlük cezası kesilmeyecektir.
Diğer önemli bir husus; Serbest bölgede faaliyet gösteren firmalar 2005 yılındaki kayıtlarını Vergi Usul Kanununun 215 inci maddesine göre TÜRKÇE olarak ve YTL. üzerinden yapacaklardır.
SEVK İRSALİYESİNDE CEZA UYGULAMASI DEĞİŞTİ
345 Sayılı V.U.K tebliği ile sevk irsaliyelerinde, tanzim tarihi ile sevk tarihinden herhangi birinin bulunmaması halinde özel usulsüzlük cezası yerine V.U.K. 352/11-7 maddesine göre “İKİNCİ DERECE USULSÜZLÜK CEZASI” kesileceği hüküm altına alınmıştır.
PAZAR TAKİBİ İLE EMTİA SATIŞINDA SEVK İRSALİYESİ
Aynı tebliğle bir işyeri ve deposu bulunmadan pazar takibi veya köy köy kendi namına taşıtıyla emtia satan kimselerin, bağlı bulundukları vergi dairesinden alacakları faaliyet durumlarını gösteren bir yazıyı taşıtlarında bulundurmaları kaydıyla, sevk irsaliyesi düzenleme zorunlulukları V.U.K. mükerrer 257 maddesinin verdiği yetkiye istinaden kaldırılmıştır.
LASTİKLERİN AMORTİSMANI
Ticari amaçla kullanılan araçlar için iktisab edilen lastiklerin, faaliyet gösterilen sektörün çalışma şartları gereği tahsis edildiği hizmette kullanılmaya hazır hale geldiği tarih itibarıyla faydalı ömrünün bir yıldan daha az olduğu takdirde amortismana tabi tutulmayarak doğrudan gider kaydedilebileceği kabul edilmiştir.
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMLERİNDE ENFLASYON DÜZELTMESİ
Bilindiği üzere enflasyon düzeltmesi uygulamasında, nevi itibarıyla iktisadi işletmelere dahil bulunan kıymetlerden parasal ve parasal olmayanlar, 328 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine ekli (1) ve (2) sayılı listelerde gösterilmiştir. Söz konusu Tebliğin (2) sayılı ekindeki parasal olmayan kıymetlere ilişkin listede yer alan;
302- Finansal kiralamanın yapıldığı tarihte kiralama işlemlerinden doğan borçlar ile kiralanan varlığa ilişkin kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki fark,
402- Finansal kiralamanın yapıldığı tarihte kiralama işlemlerinden doğan ve vadesi bir yılı aşan borçlar ile kiralanan varlığa ilişkin kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki fark,
Numaralı kıymetler bu listeden çıkarılmış ve (1) sayılı listeye alınmıştır.
YTL’YE DÖNÜŞÜM NEDENİYLE YAPILAN YAZILIM HARCAMALARI
01.01.2005 tarihinden iibaren kayıtların YTL olarak tutulabilmesi için bilgisayar yazılımlarıyla ilgili olarak yapılan harcamalarla yeni yazılım programları alınmasının zorunlu olduğu hallerde mükelleflerin bu dönüşüm nedeniyle yapmış oldukları (yazılımla ilgili) harcamalar için amortisman oranının 2004 ve 2005 takvim yıllarına ait kazancın tespitinde %100 olarak dikkate alınması uygun bulunmuştur.
Ayrıca, bu zorunlu değişim nedeniyle bilgisayar yazılım programlarını değiştirmiş olan mükellefler eski yazılım programları için henüz itfa edememiş oldukları amortisman tutarlarını fevkalade ve teknik amortisman yoluyla da itfa edebileceklerdir.
Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca