18/01/2006
Türk Yüzyılı veya Yurtdışında Mağaza Açma Desteği
21. Yüzyıl Türk asrı olacak demişti Clinton. Bütün stratejistler aynı şeyi söylüyor. Şu anda Dünya ve Avrupa basınında her konuda ana gündem Türkiye. Rusya’da Türk mağazaları, süpermarketleri harikalar yaratıyor.
Aynı şey niye Paris’te, Roma’da, Londra’da, Viyana’da, Prag’da veya Berlin’de yahut Madrit’te, Lizbon’da, Amsterdam veya Brüksel’de olmasın. İsveç, Norveç, Finlandiya veya Danimarka yahut Polonya veya Baltık devletlerini saymıyorum.
İyi bir kampanya, güzel bir reklam ve görkemli bir açılışla ev tekstili, mobilya veya benzeri Türk marketlerinin üstelik te mehter takımının nevbet vuruşu ile açılışını hayal ediyorum.
Bizim ülke halkımız, patronlar da olsa illa devletten bir yardım beklerken işte size yardım.
Yardımın adı=
Yurtdışında Ofis-mağaza açma, işletme ve marka tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi.
Bu konu ülkemizde ihracata yönelik devlet yardımları çerçevesinde düzenlenmiş olup en son 25.11.2005 tarih ve 2005/4 nolu para kredi koordinasyon kurulu tebliği ile yeniden düzenlenmiştir.
Tebliğin amacı; ticari / sınai ve yazılım sektöründe Türk şirketlerinin, yurtdışı pazarlarda ürünlerinin tanıtımı için tanıtım ve marka tescil giderlerinin ve yurtdışında açmış oldukları veya açacakları mağaza ve ofis gibi birimlerle ilgili giderlerinin Destekleme ve Fiyat istikrar fonundan karşılanmasıdır.
Desteklenecek faaliyetler nelerdir?
1- Mağazaların desteklenmesi
2- Ofis ve showroom’ların desteklenmesi
3- Depoların desteklenmesi
4- Tanıtım faaliyetlerinin desteklenmesi
5- Yurtdışı marka tescil faaliyetlerinin desteklenmesi’dir.
Desteklenecek faaliyetlerin her birini tek tek ele alalım.
Desteklenecek Faaliyetler
I- Mağazaların Desteklenmesi
- Sınai/Ticari veya yazılım şirketleri ile DTSŞ’ler ( Dış Ticaret Sermaye Şirketleri) ve/veya bu şirketlerin yurtdışında faaliyet gösteren şirket/şubeleri tarafından yurtdışında mağaza açılması halinde;
Mağazanın;
a) Demirbaş ve dekorasyon giderleri, % 50 oranında ve en fazla 40.000 ABD Doları,
b) Kira giderleri, % 50 oranında ve yıllık en fazla 80.000 ABD Doları,
desteklenir.
- Ticari şirketler ve/veya bu şirketlerin yurtdışında faaliyet gösteren şirket/şubeleri tarafından yurtdışında mağaza açılması halinde;
Mağazanın;
a) Demirbaş ve dekorasyon giderleri, % 50 oranında ve en fazla 30.000 ABD Doları,
b) Kira giderleri, % 50 oranında ve yıllık en fazla 60.000 ABD Doları,
desteklenir.
- SDŞ’ler (Sektörel Dış Ticaret Şirketleri) ve/veya bu şirketlerin yurtdışında faaliyet gösteren şirket/şubeleri tarafından yurtdışında mağaza açılması halinde;
Mağazanın;
a) Demirbaş ve dekorasyon giderleri, % 60 oranında ve en fazla 60.000 ABD Doları,
b) Kira giderleri, % 60 oranında ve yıllık en fazla 120.000 ABD Doları,
desteklenir.
II- Ofis ve Showroomların Desteklenmesi
- Sınai/Ticari veya yazılım şirketleri ile DTSŞ’ler ve/veya bu şirketlerin yurtdışında faaliyet gösteren şirket/şubeleri tarafından yurtdışında ofis/showroom açılması halinde;
Ofis/showroomun;
a) Demirbaş ve dekorasyon giderleri, % 50 oranında ve en fazla 25.000 ABD Doları,
b) Kira giderleri, % 50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları,
desteklenir.
- Ticari şirketler ve/veya bu şirketlerin yurtdışında faaliyet gösteren şirket/şubeleri tarafından yurtdışında ofis/showroom açılması halinde;
Ofis/showroomun;
a) Demirbaş ve dekorasyon giderleri, % 50 oranında ve en fazla 20.000 ABD Doları,
b) Kira giderleri, % 50 oranında ve yıllık en fazla 40.000 ABD Doları,
desteklenir.
- SDŞ’ler ve/veya bu şirketlerin yurtdışında faaliyet gösteren şirket/şubeleri tarafından yurtdışında ofis/showroom açılması halinde;
Ofis/showroomun;
a) Demirbaş ve dekorasyon giderleri, % 60 oranında ve yıllık en fazla 30.000 ABD Doları,
b) Kira giderleri, % 60 oranında ve yıllık en fazla 60.000 ABD Doları,
desteklenir.
III-Depoların Desteklenmesi
— Sınai/Ticari veya yazılım şirketleri ile DTSŞ’ler ve/veya bu şirketlerin yurtdışında faaliyet gösteren şirket/şubeleri tarafından yurtdışında depo açılması halinde;
a) Demirbaş giderleri, % 50 oranında ve en fazla 25.000 ABD Doları,
b) Kira ve/veya hizmet giderleri, % 50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Doları,
desteklenir.
Destek Süresi ve Limitleri
a) Kira ve hizmet giderleri desteğinden her bir birim için en fazla üç (3) yıl süresince yararlanılır.
b) Demirbaş ve dekorasyon harcamalarının ödeme belgelerinin ilgili birim için ilk kira destek ödemesine esas banka dekontu veya fatura tarihinden itibaren en geç (6) altı ay içinde ibraz edilmesi gerekir.
c) Destek unsurlarından yararlanacak şirketler en fazla (7) yedi, DTSŞ ve SDŞ’ler en fazla (15) onbeş yurtdışı birimi için yararlandırılabilir.
d) Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderler ilk fatura tarihinden itibaren en fazla üç (3) yıl süresince yararlandırılabilir.
e) Marka tescil faaliyetleri de en fazla üç yıl süresince desteklenebilir.
f) Bu tebliğin yayımı tarihinden önce açılmış olan yurtdışı birimler için de destek unsurlarından yararlanmak üzere müracaat edilebilir. Bu birimler mağaza, ofis ve showroomlar, depolar olup tebliğ tarihinden önce açılmış olsalar bile bunlarla ilgili destek unsurlarından yararlanmak üzere müracaat edilebilir.
Destek unsurları nasıl ödenecektir?
Ödeme Belgelerinin İbrazı ve Ödeme
Ödeme Esasları
— Bu Tebliğ kapsamındaki faaliyetlerin destek ödenmesinden yararlandırılabilmesi için, harcamaların ödeme belgesi ile tevsik edilmesi gerekmektedir. Ödemeye ilişkin istenecek diğer bilgi ve belgelerle uygulamaya ilişkin hususlar, Müsteşarlıkça düzenlenecek Uygulama Usul ve Esasları ile belirlenir.
Ödeme Belgelerinin İbrazı
— Bu Tebliğ kapsamındaki destek ödemesinden yararlandırılacak olan DTSŞ, SDŞ ve şirketler tarafından gerçekleştirilen harcamalara ilişkin ödeme belgeleri ile ödemeye ilişkin olarak Uygulama Usul ve Esaslarında belirtilen diğer belgelerin, harcamanın yapıldığı bölgede faaliyet gösteren Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği, harcamanın yapıldığı ülkede Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği bulunmuyor ise bu ülkelerdeki Türk Konsolosluklarına onaylatılması ve ödeme tarihinden itibaren en geç 6 ay (15’inci madde için bu süre 18 aydır) içerisinde,
a) Gerekli incelemenin yapılarak Müsteşarlığa intikal ettirilmesini teminen, şirketler tarafından üyesi oldukları İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine,
b) DTSŞ ve SDŞ’ler tarafından doğrudan Müsteşarlık-İhracat Genel Müdürlüğüne
ibraz edilmesi gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen 6 ve 18 aylık sürelerin hesaplanmasında, usulüne uygun olarak yapılan başvuruların, ilgili kuruluşların evrak kayıtlarına girdiği tarih esas alınır. Postadaki gecikmeler dikkate alınmaz.
Ödeme
— Müsteşarlık, gerekli incelemenin yapılmasını müteakip, ödeme yapılmasına karar verilen DTSŞ, SDŞ ve şirketler ile ödeme miktarlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına bildirir. Müsteşarlıktan alınan bildirim üzerine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ödemeyi öncelikle yapar.
— Ödemeye ilişkin, ibraz edilen belgelerdeki giderlerin Türk Lirası cinsinden olanları Türk Lirası, döviz cinsinden olanları ise ödeme belgesi tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınarak, ABD Doları karşılığı Türk Lirası olarak Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan ödenir.
Müeyyide
— Bu Tebliğ kapsamındaki destek ödemelerinden yararlanan ve/veya söz konusu destek ödemelerinden yararlanmak üzere müracaatta bulunan şirket, DTSŞ ve SDŞ’ler tarafından yanıltıcı bilgi ve belge ibraz edildiğinin tespiti halinde, haklarında kanuni işlem yapılır. Bu kapsamda tahkikat, soruşturma ve/veya dava konusu edilmiş olanların destek talepleri, konuyla ilgili denetim raporu ve/veya yargı kararı alınıncaya kadar bekletilir. Dava sonucunda suçu sabit görülenlerin, Bakanlar Kurulunun 27/12/1994 tarihli ve 94/6401 sayılı "İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı" kapsamında yer alan tüm devlet yardımlarına ilişkin talepleri süresiz olarak reddedilir. Müsteşarlık, suç unsurunun tam olarak oluşmamasından kaynaklanan beraat kararları kapsamındaki sahtecilik eylemlerini gerçekleştirenler hakkında da benzer mahiyette işlemler tesis etmeye yetkilidir.
Bu Tebliğ kapsamında haksız olarak alındığı ve/veya amacı dışında kullanıldığı tespit edilen destek ödemeleri, ilgililerden 6183 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınır.
Sonuç:
Bu yazımızda ülkemizde uzun zamandır var olan ve tatbik edilen bir uygulamayı ihracatçı, tüccar ve sanayicimize bir daha hatırlatalım istedik.
Ayrıca 21. yüzyılın Türk yüzyılı olduğu ve şu anda yapılacak her türlü tanıtım faaliyetlerinin çok verimli olacağının bilinmesinin istiyoruz.
Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca
Not:
Bu yazı Busiad’ın Bakış Dergisi
Mart sayısında yayımlanmıştır.
www.cevdetakcakoca.com
e-posta: cevdeta@cevdetakcakoca.com
veya akcakoca@superonline.com