Bursa; 22.06.2006
Ar-Ge Teşviklerinden Yararlanmayı Unutmayın
Yeni kurumlar ve gelir vergisi yasaları yürürlüğe girdi. Yatırım indirimi ve benzeri teşvikler kalktı. Tabii, bir çok yatırımcının büyük tepkisi oldu. Ancak, AB’ye giriyorsak, dünyada ne varsa bizde de o olacak. Biz, yarışa birkaç yüz metre geriden katılıyorsak da Habeşistanlı (Etyopyalı) yarışçılar gibi çok koşarak rakiplerimizi geçeceğiz. Başka çaresi yok.
Ancak, her ne kadar yatırım indirimi kalkmışsa da bazı destekler daha var. Bunlardan biri de Ar-Ge destekleri. Daha önceki yazılarımda ve Busiad dergisinde epey detaylı açıklamalar yapmıştım.
Bursa Yeminli Mali Müşavirler odası geçen haftalarda Ar-Ge destekleri konusunda kendi üyelerine yönelik Tübitak yetkilileri ve değerli dostum Şerif Arı’nın katkıları ile bir seminer düzenledi. Ben de aynı konuyu bir defa daha değerli sanayici ve yatırımcılarımıza hatırlatmak üzere bu yazıyı kaleme aldım.
Ar-ge teşvikleri 2 bölümde incelenir.
1) Vergisel açıdan Ar-Ge teşvikleri
2) Tübitak açısından Ar-Ge teşvikleri
1) Vergisel açıdan Ar-Ge teşvikleri
Gelir Vergisinin 89/9 ve eski kurumlar vergisi kanununun 14/6 maddeleri (5220 sayılı Yeni Kurumlar Vergisi kanununun ise 10/a maddesi) Ar-Ge indirimini düzenlemiştir.
Söz konusu madde aynen aşağıya alınmıştır. “Mükelleflerin işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının %40’ı oranında hesaplanacak Ar-Ge indirimi” matrahtan indirilir.
“Araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan giderlerden ve tamamen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılmayan amortismana tabi iktisadi kıymetler için hesaplanan amortisman tutarlarından verilen paylar üzerinden Ar-Ge indirimi hesaplanmaz. Ar-Ge indiriminden yararlanılacak harcamaların kapsamını ve uygulamadan yararlanılabilmesi için gerekli belgeler ile usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
Maliye Bakanlığı Ar-Ge indiriminin tatbiki ile ilgili olarak 20.02.2005 tarih ve 25733 sayılı Resmi Gazete’de 86 sayılı tebliğle ve 04.03.2005 tarihli 16 sayılı sirkülerle açıklamalar yapmıştır.
Bu tebliğde belirtilen esaslara göre hazırlanacak Ar-Ge projesinin bir nüshası Maliye Bakanlığına vergisel açıdan indirim yapılabilme izni için gönderilir.
Ayın projenin bir nüshasının da Tübitak’a gönderilmesinin iyi olacağı kanaatindeyiz. Neticede Maliye Bakanlığı, Tübitakla teknik açıdan görüşüp bu izni verip vermemeye karar vermektedir.
Yazımızda Ar-Ge projesini ve daha geniş izahat vermiyoruz. İlgili tebliğ ve sirkülerin incelenmesi yatırımcılara en iyi yönlendirmeyi yapacaktır.
2) Tübitak açısından Ar-Ge Teşvikleri
Tübitak açısından Ar-Ge teşvikleri 1995 yılından beri bazı tebliğlerle düzenlenmektedir. TÜBİTAK sanayi Araştırma – Geliştirme Projeleri Destekleme programına ilişkin yönetmelik 13.Temmuz.2005 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.
Tübitak, hazırlanan ve Tübitak tarafından uygun görülen projelerin %60’ına kadar olan tutarını, yatırım yapıldıktan sonra yatırımcıya nakden geri vermektedir.
Destek süresi 36 ay olup 6 ayda bir ödenmiş fatura bedellerinin %60’ına kadar olan kısmı için destek verilmektedir. 6 aylık süreler 1 Ocak – 30 Haziran ve 1 temmuz – 31 Aralık dönemlerini kapsar.
Tübitak Ar-Ge destekleri için internette ( www.teydeb.tubitak.gov.tr. ) sitesinden her türlü bilgi ve formlar bulunabilir.
Proje hazırlamak için çok detaylı dökümanlar siteden temin edilebilmektedir.