Bursa, 12.04.2007
Bilgi : 2007 /16
Noterler Damga Vergisi Ödenmemiş Evrakı Tasdik Edemeyecek.
12.04.2007 tarih ve 24691 sayılı Resmi Gazete`de 48 sayılı Damga Vergisi Genel Tebliği yayımlanmıştır.
Bu tebliğe göre
a) Noterler, damga vergisi ödenmemiş veya noksan ödenmiş kağıtları vergi ve cezası ödenmedikçe tasdik edemezler, suret veremezler.
b) Aksine hareket eden noterler cezalanacaktır.
Söz konusu tebliğ aşağıdadır.
Bundan böyle noterlerde tasdik edilen veya suret çıkarılan belgelerle ilgili olarak damga vergisi araştırması yapılacaktır. İşlerin gecikme ihtimali doğacaktır. Firmaların notere gönderdikleri belgelerin damga vergilerinin tam olmasını, ödenmiş olmasına dikkat etmelerini önemle hatırlatırım.
Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca
DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ
(SERİ NO: 48)
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun uygulamasına ilişkin olarak yayımlanan 23/10/1964 tarihli (1) Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin "Noterlerin mecburiyeti" başlıklı V-B bölümünde, 5/9/1969 tarihli ve 2101101-75/34502 sayılı ve 12/11/1973 tarihli ve 2101101-75/68351-57 sayılı yazılarımızla yapılan düzenlemeler üzerine uygulamada meydana gelen tereddütlerin giderilmesine yönelik açıklamalar bu Tebliğin konusunu oluşturmaktadır.
1. Yasal Düzenleme
Damga Vergisi Kanununun 27 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 355 inci maddesi aşağıdaki gibidir:
"Madde 27 – Noterler, damga vergisi ödenmemiş veya noksan ödenmiş kağıtları vergi ve cezası ödenmedikçe tasdik edemezler veya bunların suretlerini çıkarıp veremezler.
Birinci fıkra hükmüne aykırı olarak işlem yapılması halinde, mükellef hakkında Vergi Usul Kanunu hükümleri uygulanmakla birlikte, noterlerden de tasdik ettikleri veya üzerinde işlem yaptıkları her kağıt için kanunen alınması gereken cezası ayrıca alınır."
"Madde 355 – Damga Vergisi ödenmemiş veya noksan ödenmiş kağıtları, vergi ve cezası tahsil edilmeden tasdik eden veya örneklerini çıkarıp veren noterler adına her kağıt için tahsil edilmeyen Damga Vergisi üzerinden maktu vergilerde % 50, nispî vergilerde % 10 oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak, bu madde kapsamında kesilecek özel usulsüzlük cezaları her bir kağıt için 1 Yeni Türk Lirasından az olamaz."
2. Damga Vergisi Kanununun 27 nci Maddesinin Birinci ve İkinci Fıkralarına Göre Vergi ve Ceza Uygulaması
Damga Vergisi Kanununun 27 nci maddesinin birinci fıkra hükmü gereğince noterlerin, kendilerine tasdik edilmesi veya suret çıkarılması için getirilen kağıtlara ilişkin damga vergisinin ve cezasının tam olarak ödenip ödenmediğini araştırma mecburiyetleri bulunmaktadır.
Noterlerin yukarıda belirtilen mecburiyete uymamaları halinde, mükelleflerden, bu kağıtlara ait damga vergisi ile cezasının aranmasının yanı sıra noterlerden de,
- Kağıdın mükelleflerinden alınması gereken ceza tutarı kadar bir cezanın, ayrıca
- Vergi Usul Kanununun 355 inci madde hükmüne istinaden özel usulsüzlük cezasının,
aranması gerekmektedir.