Bursa; 30.06.2007
FASON TEKSTİL İŞLERİNDE KDV TEVKİFATI KALDIRILDI
30.Haziran.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 105 sayılı KDV. genel tebliği ile 01.Temmuz.2007 tarihinden geçerli olmak üzere Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde (%8 kdv’li işlerde) sorumluluk uygulaması ve KDV. tevkifatı kaldırılmıştır. Yani 01.Temmuz.2007 tarihinden itibaren fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat yapılmayacak, doğrudan doğruya %8 KDV’li fatura tanzim edilecektir.
Fason işlerin tarifi ve oranı
Yine aynı tebliğde
- Boyama, apre, baskı, kasarlama ve yıkama işlerinin
a) Hammaddesi işi yapan tarafından temin edilmişse fason iş olmadığı ve %18 KDV’ye tabi olacağı belirtilmiştir.
b) Hammadde işi yaptıran tarafından verilirse fason iş sayılacağı ve %8 KDV’ye tabi olacağı belirtilmiştir.
c) Ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, traşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün fason işlerde (iplik, fermuar, düğme gibi yardımcı maddeler verilmiş olsa bile) KDV %8 olacaktır.
d) Perde, mobilya kumaşı, havlu, çuval ve benzerleri ile bunların imalinde kullanılacak iplik veya kumaşa verilen fason hizmetler de %8 KDV’ye tabidir.
İade Uygulaması
a) Fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde indirimli orana tabi fason işlerden doğan KDV alacakları, miktara bakılmaksızın, ancak ve ancak vergi inceleme raporu ile alınabilecektir.
b) İade talebi teminatla da yerine getirilebilir. Ancak teminatın iadesi de vergi inceleme raporuna bağlıdır.
c) Aynı yıl içindeki indirimli orana tabi fason işlerden KDV. alacağının mahsuben iade talebinde bulunulabilecektir. Bu taktirde de yine mahsup talebi vergi inceleme raporunun vergi dairesine verilmesi halinde geçerli ve muaccel hale gelecektir.
d) Aynı yıl içinde mahsubu mümkün olmayan KDV. alacakları ertesi yıl nakden iade istenebilir. Bu durumda yine vergi inceleme raporu esastır.
e) KDV. iade tasdik raporları ile ilgili YMM. ücretlerine ait KDV’ler de iade konusu yapılarak geri alınabilir.
Alüminyum Profil ve Alüminyum Levha Teslimlerinde Tevkifat Uygulaması
01.Temmuz.2007 tarihinden itibaren aşağıdaki gibi olacaktır.
a) Alüminyum profil ve alüminyum levha teslimlerinde KDV. tevkifatı
- Bunları doğrudan slab, billet, külçe gibi hammaddelerden imal edenler tarafından yapılacak ilk teslimleri ile
- Bunları ithal edenler tarafından yapılacak ilk teslimlerinde uygulanacaktır.
b) Profil levhanın ilk üreticileri ve ithalatçılardan sonraki safhalardaki teslimleri KDV. tevkifatına tabi değildir.
c) Levha ve profil dışında kalan diğer alüminyum mamullerinin her safhasında KDV. tevkifatı vardır. KDV. tevkifatı yapılacaktır. (Bu ürünler 96 sayılı KDV tebliğinin 5.3 bölümünde sayılmıştır.)
Vade Farkları
Vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler KDV. matrahına dahildir.
Buna göre gerek faturada ayrı gösterilecek vade farkları veya ayrı bir faturada belirtilecek vade farkları KDV.ye tabidir. Vade farkının oranı, satışa konu ana ürünün satıldığı tarihteki KDV. oranıdır. Vade farkı daha sonra fatura edilse ve KDV. oranı değişse bile tatbik edilecek oran ilk faturadaki esas mal ve hizmete ait orandır.
Kur Farkları
Satıcı lehine çıkan kur farkı vade farkı gibi değerlendirilir, aynı esaslara göre KDV’ye tabidir. Yani lehte kur farkı, ortaya çıktığı tarihte fatura edilir ve esas faturadaki KDV. oranına tabidir.
Kur farkı, alıcı lehine doğmuşsa (satıcı aleyhine ise) bu defa kur farkı faturası alıcı tarafından satıcıya kesilir ve KDV. esas ilk faturadaki oran olacaktır.
Malın iadesi, işlemin gerçekleşmemesi veya işlemden vazgeçilmesi
Bu gibi durumlarda, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellef bunlar için borçlandığı vergiyi; bu işlemlere muhatap olan mükellef (alıcı) ise indirme hakkı bulunan vergiyi, değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzeltir. Böyle bir düzeltmenin yapılabilmesi için malların fiilen işletmeye girmiş olması ve bu girişin defter kayıtları ve beyannamede gösterilmiş olması şarttır.
KDV. oranı değişmiş olsa bile böyle bir düzeltme; ilk teslim ve hizmette bulunulduğu dönemdeki faturadaki oran üzerinden yapılacaktır.
Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca