Bursa; 11.01.2008
KDV Mahsup Esasları, Fason tekstil KDV.si Değişti
Her sene yılbaşında Türkiye Cumhuriyetinin ezilmiş vatandaşları , muhasebeciler ne yapacaklarını şaşırırlar.
Bir yandan yılbaşı çalışmaları, envanter ve bilanço çalışmaları, yeni yıl ile ilgili olarak patronla görüşmeler, değişen mevzuata yetişebilmek için harıl harıl gece yarılarına kadar yeni çıkan tebliğleri okumak muhasebeci (serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir) ünvanlı bu kişilerin bazan eş ve çocuklarını bile unuttukları, tanıyamadıkları olur.
Bu sene de çok şaşıracaklar herhalde. İşte size yeni çıkan tebliğlerdeki bazı hükümler.
I) KDV iadesinde mal ve hizmet satın aldığınız kişilerin vergi borçlarına mahsup yapılamayacak.
04.01.2008 tarih ve 26746 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 107 sayılı Katma Değer Vergisi tebliği mükelleflerin aleyhine birçok hüküm getirmiştir.
Bunlardan en önemlisi KDV iadelerinde mahsup esasının kapsamının daraltılmasıdır.
Daha önceki 84 sayılı tebliğle KDV iade alacağı, mükellefin kendisinin, ortaklarının veya mal ve hizmet satın aldığı kişilerin vergi, ithalat vergileri ve SSK primi borçlarına miktarına bakılmaksızın ve inceleme raporu veya teminat aranmaksızın mahsup edilebiliyordu.
Bu yapılan değişiklikten sonra artık mükellefin kendisinin, adi, kollektif ve komandit şirketlerde ortaklık payı ile orantılı olmak üzere ortakların, (komandit şirketlerde ortaklık payı ile orantılı olmak üzere sadece komandite ortakların) vergi borçlarına, ithalat sırasında uygulanan vergilere, SSK prim borçlarına mahsubu talebi miktarına bakılmaksızın, inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir.
Bu Yapılan Değişiklikle Artık KDV. İadesi Alacağı
1) Şirketlerin mal ve hizmet satın aldığı mükelleflerin vergi ve SSK borçlarına mahsup edilemeyecektir.
2) Adi, kollektif ve komandit şirketlerde ortakların vergi ve SSK. Borçlarına ortaklık payı ile orantılı olarak mahsup edilebilecektir.
3) Komandit şirketlerde sadece komandite ortakların vergi ve SSK borçlarına sadece ortaklık payı ile orantılı olarak mahsup edilebilir.
4) Mükelleflerin Anonim, limited ve kooperatif şirket olması halinde de, KDV iade alacağı ortaklarının vergi ve SSK borçlarına mahsup edilemeyecektir.
II) Fason olarak yaptırılan Tekstil ve Konfeksiyon işlerinde ½ oranında tevkifat uygulanacaktır.
30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 105 sayılı KDV genel tebliği ile fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde KDV tevkifatı kaldırılmıştı ve %8 KDV’li fatura tanzim edilmeye başlanmıştı.
Bu defa 04.01.2008 tarih ve 26746 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 107 sayılı KDV genel tebliği ile FASON TEKSTİL VE KONFEKSİYON İŞLERİNDE %8 ORANININ YARISI YANİ (1/2) ORANINDA KDV TEVKİF EDİLECEKTİR.
Fason Tekstil ve Konfeksiyon İşleri Nelerdir? Hatırlayalım.
Esas hammaddesi, kumaşı veya konfeksiyonu imalatçıya ait olup bazı tamamlayıcı işlemlerin başka firmalara bir ücret karşılığı yaptırılması fason iştir. Bunlar;
a) Fason dokuma
b) Fason boya-apre-baskı-kasarlama
c) Ütüleme-çözgü-haşıl-dikim-kesim
d) Kapitone, traşlama, zımpara
e) Şardon, yakma, ram, nakış ve bütün benzeri işlerdir.
Fason İşlerin Tarifi ve Oranı
105 sayılı KDV genel tebliğine göre;
- Boyama, apre, baskı, kasarlama ve yıkama işlerinin
a) Hammaddesi işi yapan tarafından temin edilmişse fason iş olmadığı ve %18 KDV’ye tabi olacağı belirtilmiştir.
b) Hammadde işi yaptıran tarafından verilirse fason iş sayılacağı ve %8 KDV’ye tabi olacağı belirtilmiştir.
c) Ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, traşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün fason işlerde (iplik, fermuar, düğme gibi yardımcı maddeler verilmiş olsa bile) KDV %8 olacaktır.
d) Perde, mobilya kumaşı, havlu, çuval ve benzerleri ile bunların imalinde kullanılacak iplik veya kumaşa verilen fason hizmetler de %8 KDV’ye tabidir.
Yeni tebliğle, tarif edilen ve %8 kdv. Hesaplanan bu fason tekstil ve konfeksiyon işleri ½ oranında KDV tevkifatına tabi olacaktır.
Buna göre; 51, 53 ve 58 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde kapsamı ile uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlenen fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde (1/2) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır. Tevkifat uygulaması, bu Tebliğin yayımını izleyen günden itibaren düzenlenecek faturalara konu işlemler için geçerli olacaktır.
Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasından doğan KDV alacakları, münhasıran vergi inceleme raporu ile iade edilecektir. İade talebi, vergi inceleme raporunun vergi dairesine intikal ettiği tarih itibariyle geçerlilik kazanacaktır.
Aynı işlem dolayısıyla, tevkifat ve indirimli oran uygulamaları nedeniyle KDV iade alacağı doğmuşsa, öncelikle tevkifattan doğan KDV alacağı (mükellefin isteğine bağlı olarak nakden ve/veya mahsuben) iade edilecektir. KDV alacağının indirimli oran uygulamasından doğan kısmı; inceleme raporu yılı içinde vergi dairesine intikal ederse mahsuben, yıl geçtikten sonra intikal ederse nakden ve/veya mahsuben iade edilecektir.
Bu kapsamda yapılacak iadelerde, fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasını düzenleyen daha önceki genel tebliğlerde yer verilen ve bu Tebliğe aykırı olmayan açıklamalar geçerli olacaktır.
Mükellefin aynı dönemde başka iade hakkı doğuran işlemlerinin bulunması halinde bu işlemlere ait iade talebinin, söz konusu işlem veya işlemlerle ilgili usul ve esaslar çerçevesinde sonuçlandırılacağı tabiidir.
III. Pamuk, Tiftik, Yün ve Yapağı ile Ham Post ve Deri Teslimlerinde KDV Tevkifat Uygulaması
Mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (II) sayılı listenin (B) bölümünün 1 ve 2 nci sıraları kapsamına giren ürünlerin tesliminde, bu Tebliğin yayımını izleyen günden itibaren geçerli olmak üzere, (1/2) oranında KDV tevkifatı uygulanması uygun görülmüştür.
Buna göre; kütlü ve elyaf pamuk, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, natürel veya tops haldeki tiftik, yün ve yapağı ile Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 41.01 pozisyonundaki sığır ve atların, 41.02 pozisyonundaki koyun ve kuzuların (astragan veya karakul, ve benzerleri, Hint, Çin, Moğolistan ve Tibet kuzuları hariç), 41.03 pozisyonundaki keçi ve oğlakların (Yemen, Moğolistan ve Tibet keçi ve oğlakları hariç) ham post ve derilerinin tesliminde alıcılar tarafından (1/2) oranında tevkifat uygulanarak sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir.
Satıcıların tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının iadesinde, mal ihracında iade uygulamasına ilişkin usul ve esaslar geçerli olacaktır. İade talebi bir dilekçe ile yapılacak dilekçeye;
- tevkifata tabi ürünlerin satış faturalarının dökümünü gösteren liste,
- iade talebinin yapıldığı döneme ilişkin indirilecek KDV listesi,
eklenecektir.
İade yapılabilmesi için alıcının bu tevkifatla ilgili 2 No.lu KDV beyannamesini vergi dairesine vermiş olması zorunludur.
IV. GÜMRÜK BEYANNAMELERİNİN İBRAZI
1 Mayıs 2007 tarihinden sonra düzenlenen ve ihracat istisnası uygulamasında tevsik edici belge olarak vergi dairesine ibraz edilen gümrük beyannameleri üzerinde ihracatın gerçekleştiği tarihi belirten herhangi bir bilginin yer almadığı için ihracat istisnasından doğan iade işlemlerinin yerine getirilmesinde tereddüde düşülmektedir.
19 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (E) bölümüne göre, KDV uygulamasında ihracat işleminin gerçekleştiği tarih olarak, malın gümrük hattından geçtiği sırada çıkış gümrüğünce belirlenen ve gümrük beyannamesinin ilgili bölümünde belirtilen "gümrük hattını çıkış tarihi" esas alınmaktadır.
Ancak, 4/4/2007 tarihli ve 2007/19 sayılı Gümrük Müsteşarlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Genelgesi ile gümrük idarelerince 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren ihracata yönelik düzenlenen gümrük beyannamelerinin ihracatçıya verilen nüshasının üzerine herhangi bir kapanma meşruhatı düşülmesine son verilmiştir.
Bu nedenle, 1 Mayıs 2007 tarihinden itibaren KDV beyannamelerinde ihracat istisnasına ilişkin beyanları bulunan mükelleflerin tevsik edici belge olarak ibraz ettikleri gümrük beyannamelerinde ihracatın gerçekleştiği tarihi belirten bir açıklama aranılmayacak, bu beyannamelere ilişkin elektronik ortamda (VEDOP) erişilen bilgiler arasındaki kapanma tarihi, ihracat istisnası uygulamasında ihracatın gerçekleştiği tarih olarak dikkate alınacaktır.
107 Sayılı KDV genel tebliğinde yapılan bu düzenlemelerin uzun müddet geçerli olacağını umuyoruz. Eğer bu düzenlemeler de , 3 gün sonra değişirse gerek vergi dairesi çalışanları, gerek işverenler, gerek ihracatçılar ve gerekse muhasebeciler herhalde işleri çok karıştıracaklar ve ne yapacaklarına karar veremeyecek hale geleceklerdir.
Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca