Bursa; 04.12.2008
VAKIFLAR YASASI UYGULAMASINDA SIKI DENETİM
5737 sayılı Vakıflar Kanunu 27.02.2008 tarih ve 26800 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak kamu oyunda kopan veya koparılan büyük gürültülerle yürürlüğe girdi.
Burada çeşitli yazar çizer ve sivil toplum örgütleri tarafından ileri sürülen mahzurları, AB uyum yasaları çerçevesinde bu vakıfların idaresinin elimizden gideceği gibi iddialar ve cevaplarını ele almıyoruz.
Özellikle, toplumda doğan tepkiler, muhakkak ki Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkililerinin de daha dikkatli davranmasını sağlamıştır.
Nitekim bu çerçevede en son çıkan 2008/10 sayılı genelgede de Vakıflar Yasası uygulanması ile ilgili kesin açıklamalar içermektedir.
Söz konusu genelgeyi aynen aşağıya alıyoruz.
Yeminli Mali Müşavir
CEVDET AKÇAKOCA
T.C.
BAŞBAKANLIK
Vakıflar Genel Müdürlüğü
Sayı: B.02.1.VGM.0.12.00-010.06/3501/10489 28/07/2008
Konu: Vakıflar Kanunu
GENELGE
2008/10
Bilindiği üzere Vakıflar Kanunu 27.02.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunların yürürlüğe girdiği tarihten itibaren uygulanması zorunludur. Kanunda yönetmelikle düzenlenmesi öngörülen konularla ilgili olarak önceki mevzuatın 5737 sayılı Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanmaya devam olunacaktır. Hiçbir konuda mevzuat boşluğu bulunmamaktadır.
Kanunun hiçbir tereddüde yer vermeyecek açıklıkta düzenlenen hükümlerinin dahi uygulanmasında tereddüde düşüldüğü, uygulama ile ilgili yönetmelik düzenlemesinin beklendiği belirtilerek hizmetlerin yapılmadığı ya da Kanunla idaremizin iznine tabi olmayan, görüş dahi bildirilmemesi gereken bazı hususlarda, Kanuna aykırı biçimde izin, yetki veya görüş bildirildiği görülmektedir.
Bu çerçevede, aşağıdaki hususlara titizlikle uyulması gerekmektedir.
▫ Kanunun 12. maddesinde yer alan açık hüküm gereğince, vakıfların malları üzerindeki her türlü tasarruf yetkisi ve sorumluluk (alım-satım, imar uygulamaları, onarım, kiralama, kat karşılığı inşaat, yap-işlet-devret, üst hakkı vb.) vakıf yöneticilerinin olup, idaremizce vakıflara görüş bildirilmeyecektir.
▫ Kuruluş malvarlığının satışı için Mahkemeye vakıf yöneticileri tarafından başvurulacak, Mahkeme tarafından görüş sorulduğunda Genel Müdürlük görüşü Vakıf Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından bildirilecektir.
▫ Vakıflara tapu sicilinde yapılması gereken işlemler ile ilgili verilecek belgenin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 29.05.2008 tarih ve 2008/9 sayılı Genelgesine uygun düzenlenerek verilmesi gerekmektedir. Bu belgede istenen bilgiler dışında hiçbir belge ve görüş verilmeyecektir.
▫ Mülhak vakıflara ait taşınmazların satış işlemleri ile ilgili olarak kanunun 42. maddesi gereğince öncelikle Vakıflar Meclisinden karar alınması gerekmektedir. Satılacak taşınmazın kuruluş malvarlığı olup olmadığı hususu vakıf yöneticisi tarafından belirleneceğinden, bu hususla ilgili ve satışın ne şekilde yapılacağına ilişkin görüş bildirilmeyecektir.
▫ Vakıf Kanununun 5,12, 25, 26’ncı maddeleri gereğince verilecek bildirim ve beyannamelerin birer örneği aynı gün Vakıf Hizmetleri Daire Başkanlığına gönderilecek, Bölge Müdürlüğünde elektronik ortamda izlenmesi ve istatistiksel verilerin oluşturulması sağlanacaktır.
▫ 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 25. maddesi genel bir düzenleme olup, vakıfların kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerini düzenleyen 5072 sayılı Kanuna aykırı uygulamalara izin vermemektedir.
▫ Kanunun 25. maddesi gereğince yurtdışından ayni ve nakdi yardım veya bağış alacak vakıflara izin belgesi verilmeyecek, yalnızca bildirim yazılarının alındığına ilişkin yazı verilecektir.
▫ Mülhak vakıfların kesin hesap cetvelleri onaylanmak üzere Strateji Geliştirme Daire Başkanlığına gönderilecektir.
▫ Tahsis amacına uygunluğunu kaybetmiş, kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılması mümkün olmayan taşınmazların gayece aynı veya en yakın başka bir hayrata dönüştürülmesi, akara devredilmesi veya paraya çevrilmesi için Bölge Müdürlükleri,vakıf idare organının talebini, Bölge Müdürlüğünün ilgili birimince hazırlanacak, taşınmazın hali hazır durumu, mevkii imar durumu, son halinin resimlerini vb. özelliklerini gösterir tespit tutanağını ve Bölge Müdürlüğünün görüşünü içeren dosyayı Genel Müdürlüğe intikal ettirecektir.
▫ Mülhak vakıflara ait akar ve hayrat taşınmazların tahsis, satış ve trampasına yönelik tasarruflarla, kamulaştırmalarda Bölge Müdürlükleri, vakıf yöneticisinin talebini, Bölge Komisyon Kararını, Bölge Müdürlüğünün görüşünü ve bağımsız ekspertiz kuruluşlarınca düzenlenecek;
a) İmar durumu herhangi bir takyidatın olup olmadığı,
b) Mevkii, hali hazır durumu ile taşınmazın harici ve dahili fotoğrafları,
c) Değer tespiti ve işlemin vakfa yarar sağlayıp sağlamayacağı, vb. hususları kapsayan ekspertiz raporunu Genel Müdürlüğe intikal ettirecektir.
Bilgi ve gereğini önemle rica ederim.