Bursa, 16.Mart.2009
Bazı mallara ait ÖTV ve KDV düşürüldü.
16.03.2009 tarih ve 27171 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 2009/14802 sayılı kararla Bazı mallara uygulanacak Katma Değer Vergisi ile Özel Tüketim Vergisi oranları düşürüldü.
13/3/2009 TARİHLİ VE 2009/14802 SAYILI KARARNAMENİN EKİ KARAR
MADDE 1 – (1) 15/6/2009 tarihine kadar uygulanmak üzere, net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerinde Katma Değer Vergisi oranı % 8 olarak belirlenmiştir.
(2) Mükelleflerin, indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu Karar kapsamında teslim ettikleri konutlar nedeniyle yüklendikleri vergiler dahil edilmez.
MADDE 2 – (1) 15/6/2009 tarihine kadar uygulanmak üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli;
a) (II) sayılı Listede yer alan mallardan bazılarının vergi oranları ekli (1) sayılı cetvelde gösterildiği şekilde belirlenmiştir,
b) (IV) sayılı Listede yer alan mallardan ekli (2) sayılı cetvelde yer alanların vergi oranları % 0 (yüzde sıfır) olarak belirlenmiştir.
MADDE 3 – (1) Bu Karar yayımını izleyen gün yürürlüğe girer.
MADDE 4 – (1) Bu Karar hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.
Bu karar ile
a. 150 m2. ve üzeri konut teslimlerinde %18 olan kdv oranı %8 ‘ e indirilerek bu tip konut piyasasının canlanması esas alınmış olup bu konu ile ilgili olarak inşaat firmaları ayrıca maliye teşkilatından kdv iadesi isteyemeyecektir.
b. Ötv listelerinden II sayılı listedeki araçlara ait özel tüketim vergisi miktarları düşürülmüştür. Hangi tip araç için ne oranda düşürüldüğü ÖTV II sayılı listede açıklanmıştır.
c. Yine Ötv listelerinde IV sayılı listede yeralan bazı malların oranı da %0 ‘a indirilmiştir. Bunlar, klima , bazı beyaz eşyalar, televizyon, bilgisayar malzemeleri gibi listede belirtilen muhtelif mallardır.
TÜKETİCİ KREDİLERİNDE KAYNAK KULLANIMI DESTEKLEME FONU KESİNTİSİ %10 OLDU.
Bankalar ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici kredilerinde (ticari amaçla kullanılmamak kaydıyla gerçek kişilere kullandırılan krediler) Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi oranı % 10 olarak tespit edilmiştir.Daha önce %15 idi. Böylece tüketici kredilerinin biraz daha ucuzlatılarak piyasanın canlanmasının hedeflendiği anlaşılmaktadır.
HARÇLAR KANUNU UYGULAMASI İLE İLGİLİ OLARAK BAZI KOLAYLIKLAR GETİREN DÜZENLEME VE AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTIR.
Tapu harçları bundan sonra kesinlikle gerçek değer üzerinden yapılacaktır. Bu esasa göre işlem yapılabilmesi için kanunda gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
SERBEST BÖLGELERDE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ BELLİ ŞARTLARLA VERGİDEN MUAF OLACAKTIR.
Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar;
a) Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden müstesnadır. Bu istisnanın 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi ile 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci ve 30 uncu maddeleri uyarınca yapılacak tevkifata etkisi yoktur.
b) Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85''ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır. Bu oranı % 50''ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilir.
c) Bu bölgelerde gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve harçlardan müstesnadır.
Üretim ve Satış Tutarlarının YMM Raporu ile Tespit Edilmesi gerekmektedir.
Aksi takdirde bu istisnalardan faydalanılamaz.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL SİGORTA BORÇLARI İLE İLGİLİ OLARAK TECİL VE TAKSİTLENDİRME KONUSUNDA BİR TEBLİĞ YAYINLAMIŞTIR.
Söz konusu tebliğ aşağıda belirtilen düzenleme ve kararlar ekinde gönderilmiştir.
Bu yazımız sadece bilgilendirme amaçlıdır. Söz konusu düzenleme ve kararlar 39 sahife olarak bilgi edinilmesi ve faydalanılması için ayrıca gönderilmiştir.
AKÇAKOCA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ