Bursa; 24.09.2009
Dahilde İşleme Belgelerine Ek Süre Uzatımı
Devletimiz, ihracatın artması ve istikrarlı bir şekilde devam etmesi için bir çok tedbirler almaktadır. Bunlardan biri de “Dahilde işleme Rejimi ve tedbirleridir.”
Dahilde işleme rejimi, Türkiye’de imal edilip ihrac edilecek ürünlerin imalinde kullanılmak üzere bir takım hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ambalaj ve işletme madde ve malzemelerinin nasıl ithal edileceğini, ithal vergilerinin ne gibi şartlarda ödenmeyeceği ve ihracatın nasıl yapılacağı gibi hususları düzenler.
Dahilde işleme belgelerinde belli bir süre bulunmakta ve bu sürenin sonuna kadar ihracatın tamamlanması gerekmektedir. Eğer, ihracat belgedeki süreler ve ek süreler sonuna kadar tamamlanamazsa, işletme çok ama çok ağır cezalarla karşı karşıya gelmekte ve iflas bile edebilmektedir.
Dahilde işleme belgeleri konusu ihracat tamamlanamadığı takdirde 20.12.2006 tarih ve 26382 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2006/12 sayılı tebliğin 21 ve 22. maddeleri, belgeye ek süre almak için müracaatın nasıl yapılacağını ve bu müracaatın nasıl değerlendirileceğini düzenlemektedir.
A) Belirttiğimiz bu iki maddede, ek süre alabilmek için genel olarak en geç belge süresi sonundan itibaren (1) bir ay içinde elektronik ortamda Müsteşarlığa müracaat etmek gerekmektedir.
B) Müracaat uygun görülürse belge süresi en fazla 3 ay veya ihracat %50 oranında tamamlanmışsa 6 (altı) ayı aşmamak üzere en fazla belge süresinin yarısı kadar uzatılabilmektedir.
C) Normal süre uzatımı dışında mücbir sebepler veya fevkalade hallerde de dahilde işleme belgesi süresi özel olarak uzatılabilir.
D) Dahilde işleme rejiminde fevkalade haller 2006/12 sayılı tebliğin 25. maddesinde aşağıdaki şekilde sayılmıştır.
Aşağıda belirtilen mücbir sebep ile fevkalade hallerin belge/izin süresi içerisinde meydana gelmesi halinde, dahilde işleme izin belgesine/dahilde işleme iznine ilave süre verilebilir:
a) Deprem, sel, don, fırtına, kasırga vb. tabii afetler ve yangın (Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı il müdürlükleri, itfaiye müdürlükleri veya ilgili diğer kurumlardan alınacak yazı ile),
b) Ülkemiz veya ithalatçı ülkede devletçe konulan yasaklar, harp ve abluka hali (ilgili kamu kurumundan alınacak yazı ile),
c) Yükümlü firmanın faaliyetinin kamu otoritelerince kısıtlanması, durdurulması veya firmaya el konulması (ilgili kamu kurumundan alınacak yazı ile),
ç) Yükümlü firmanın iflası ya da konkordato ilan etmiş olması (Mahkeme kararı ile),
d) Şahıs firmalarında firma sahibinin ölümü,
e) Grev ve lokavt (il çalışma müdürlüklerinden alınacak yazı ile).
Ancak, yukarıda belirtilen mücbir sebep halleri bile 2009 yılındaki büyük dünya krizinin etkilerini azaltamamıştır. Bu sebeple Dış Ticaret Müsteşarlığı ek tedbirlere başvurmuştur.
Aşağıda aynen verilen 18/09/2009 tarih ve 27353 sayılı Resmi gazetede yayınlanan 2009/10 sayılı tebliğ ile 2006/12 sayılı dahilde işleme tebliğine (17) sayılı ek bir madde eklenerek haklı sebeplere ilişkin ek süre verileceği açıklanmıştır.
Tebliğ aynen şöyledir.
MADDE 1 – 20/12/2006 tarihli ve 26382 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İhracat 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliğine aşağıdaki Geçici 17 nci madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 17 – (1) Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin etkilerinin devam etmesi nedeniyle, 1/1/2007-30/6/2009 tarihleri arasında düzenlenmiş ve henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmamış dahilde işleme izin belgelerine, sadece belge kapsamındaki eksik ihracatın tamamlanmasını teminen;
a) Belge süresi sona ermiş belgeler için, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren 1 (bir) ay içerisinde elektronik ortamda Müsteşarlığa müracaat edilmesi kaydıyla,
b) Belge süresi sona ermemiş belgeler için ise, en geç belge süresi sonundan itibaren 1 (bir) ay içerisinde elektronik ortamda Müsteşarlığa müracaat edilmesi kaydıyla,
bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tarihten itibaren, belge orijinal süresini aşmamak üzere azami 6 (altı) aya kadar haklı sebebe ilişkin ek süre verilir.”
MADDE 2 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.
Dahilde işleme rejimine göre alınmış teşvik belgesi sahibi ihracatçıların bu son tebliğe göre ek süre müracaatlarını yaparak, süre uzatımı almalarını tavsiye etmekteyiz.
Burada ayrıca teşvik belgeli ihracatçıya da birkaç çift sözümüz olacaktır.
1) Lütfen makul, mantıklı ve gerçekleştirebileceğiniz ihracat kadar teşvik belgesi müracaatında bulunun.
2) İhracat yapmak için gerekli ithalatı da bir defada yapmayınız.
3) Ancak ihrac edeceğiniz miktarı karşılayacak ithalatı yapınız.
4) İthal ettiğiniz maddeleri yurtiçindeki satışlarınız için kullanmayınız, yoksa herhangi bir kriz halinde ihracatı tamamlayamazsınız.
Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca