Bursa; 14.10.2009
İcradan Satışlarda Kdv’de – İstisna da vardır
Bu nasıl başlık diye düşünebilirsiniz sayın okurlar. Gazetelerde ilk bakışta göze çarpan, akılda kalan başlıklara benzer bir başlık, bu yazımızın başlığı vitrin, vitrin.
Efendim, bizim 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu 1984 yılında kabul edilen 61 maddelik – 40-50 sahifelik bir kanun. Bu sayede dünyayı da hayrette bırakacak şekilde Türkiye’de KDV. kanunu birkaç ayda sisteme girdi, oturdu, benimsendi. Aradan geçen 25 yılda kanunla ilgili 112 adet yüzlerce sahife tebliğ yayınlandı. Çok şükür, böylece bu yasayı da kolay anlaşılmaz devamlı mahkemelerde çözümlenen bir yasa haline getirdik. Ne mutlu bize!
Kanunun 1. (birinci) maddesi verginin konusunu teşkil eden işlemleri saymakta ve 1/d maddesine göre “Müzayede mahallerinde ve gümrük depolarında yapılan satışlar ile 10/02/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununa göre düzenlenen ürün senetlerinin, senedin temsil ettiği ürünü depodan çekecek olanlara teslimi” katma değer vergisine tabidir.
Yine kanunun 17’inci maddesi de sosyal ve askeri amaçlı istisnaları saymaktadır. İstisna işlemler KDV’ye tabii değildir. Bugüne kadar icradan yapılan satışlarda KDV. olduğu konusunda tatbikat yapılıyordu, ancak aşağıda belirttiğimiz Büyük Mükellefler vergi dairesince verilmiş bir özelgede; istisnaya tabi işlemlerde icra mahallerinde yapılan satışların da KDV’den istisna edileceği açıklanmıştır.
Bu özelgeye göre iflas ederek gayrimenkul malları icradan satılan bir A.Ş.’nin gayrimenkulü iki yıldan uzun bir zamandan beri şirket aktifinde kayıtlı ise KDV’den muaf olarak satılacaktır. deniliyor.
Son krizden sonra birçok fabrika maalesef icradan satılmaktadır. Böyle satışlarda, yazımızdaki özelgeyi de ekleyerek Vergi Dairesi Başkanlığından alınacak özelgelerle icra satışlarında da KDV. istisnasından yararlanılabilir.
Özellikle bir daha belirtelim. İcradan satışlarda istisnadan yararlanmak için kesinlikle Vergi Dairesi Başkanlığından özelge almak gerekir. İcra satışlarında istisna hükümlerinden yararlanılacağına dair özelge aynen şöyledir.
ÖZELGE
BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NDAN
Tarih: 16.06.2009/20553 Sayı: B.07.1.GİB.04.99.16.01/2-Muk.515
Konu: İflas Müdürlüğünde satışı yapılan fabrika binası, müştemilatı ve arsa satışının katma değer vergisine tabi olup olmadığı.
İlgili Kanun ve Madde: KDV-1/3-d
İlgi yazınızda, …..2007 tarihinde iflası açılan …………A.A.Ş.’nin Samsun ili, ……ilçesi, ………..Tapu Sicilinin ……..parsel sayısında kayıtlı ……..m2 miktarındaki “fabrika binası, müştemilatı ve arsası” vasıflı……………2009 tarihinde icra edilen açık arttırmada ……….TL bedelle………………..ihale edildiği belirtilerek, söz konusu satış işleminin katma değer vergisine tabi olup olmayacağı hakkında Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 1/3-d maddesine göre müzayede mahallerinde gümrük depolarında yapılan satışlar vergiye tabi bulunmaktadır. Ancak, sözü edilen Kanunun istisna hükümlerinin bu satışlar için de geçerli olacağı tabiidir.
Aynı Kanunun 17/4-r bendinde; “Kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimleri ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin ( müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri.
İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır.
İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.” hükmüne yer verilmiştir.
Buna göre, ………Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ne ait “fabrika binası, müştemilatı ve arsasının” en az iki tam yıl süre ile şirket aktifinde kayıtlı bulunması, satma amacı güdülmeksizin faaliyetlerin yürütülmesine tahsis edilmiş olması koşuluyla ………Tic. A.A.Ş.’ne müzayede suretiyle devir ve teslimleri Kanunun 17/4-r maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisna olacaktır.
Denilmektedir.
Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca