Bursa, 24.Mayıs.2011
İKİ DOSTUN VEFATI VE BİR MAYSAN
17.Mayıs.2011 Salı günü öğlende Ulucamiden bir dostu uğurladık. Sabri Timurhan. Eski Bursalılar kendisini çok iyi hatırlayacaklardır. Az sonra onu yazacağız. Aynı akşam saat 19,30 da ve 23,30 arkadaşlarım tarafından arandım. Benim, eski mahallemde, kafa dağıtmak için gittiğim kahvedeki en büyük rakibim, güzel insan Mustafa Ersoy vefat etmişti. Mustafa Ersoy, hapis oyununda beni yenerek perişan ediyor ve en büyük rakibim olduğunu söylüyordu. Yendiği zaman da “adam matamatik uzmanı olmuş ama tavla matamatiği zayıf “ diyordu. Bütün kahve müşterisi ile birlikte biz de eğleniyorduk, günün stresini atıyorduk. Çayını zamanında içemezse, galip gelse bile sonradan içeceği çayın parasını vermiyordum. Güzel anılar bunlar. Her iki dostuma da Allahtan rahmet, eş, dost, akraba ve ailelerine de sabır diliyorum. Mekanları cennet olsun.
Sabri Timurhan’ı bir iş adamı, bir ideal adamı ve zamanında Bursa’da iz bırakmış bir insan olarak ayrıca anıp Bursa’lılara hatırlatmak isterim.
Ben Sabri Timurhan’ı o zamanlar tabii ki tanıyordum. Kendisi 1950 li yıllarda Bursa Otobüs İşletmeleri müdürü idi, Reşat Oyal’ın belediye başkanı olduğu dönemin otobüs işletmesi müdürü. Daha sonra, kendi işyerini kurmuş, sıhhi tesisat, klima taahhüt işleri, marangoz makinaları satışı yapıyordu.
Bir başka olayı da Maysan A.Ş. yi kuran yüzlerce kişiye önderlik etmişti. 1970 li yıllarda Bursa’da birçok halka açık şirket kurulmuştu. Hisseler, halka arzedilmiş ve Bursalılar bu şirketlere ortak olmuşlardı. Maalesef sonraları bu şirketler bir şekilde halkın elindeki hisseler toplanarak belirli kişi ve gurupların eline geçti.
Maysan Türkiye’de bir ilk olarak kurulmuş. Başkanı Sabri Timurhan. Genel Müdür Tansu Çiller’in eşi Özer Uçuran Çiller. Fakat tabii bilemem daha önce mi, yoksa sonra mı, Maysan Zararda. Kar edebilmesi için Sabri Timurhan o sırada ODTÜ ve İTÜ de dersler veren, edebiyat meraklısı, bildiği bir çok dilden edebi eserleri de dilimize kazandırmış olan Prof. Halit beyi Maysan’in başına genel müdür olarak getirmiş, (Halit Bey, Yeşim Ete’nin babasıdır ve elim bir trafik kazasında kendisini kaybettik. Tanıdığım iyi insanlardan biri idi.) Böylece Maysan ilk defa kara geçmiş, bu arada kara geçen halka açık firmaların başına gelen gelmiş. Maysan’ı Çukurova holding ele geçirmiş.
1978 yılında bir yerde Sabri Timurhan’la karşılaştık. Yahu sen Cevdet Akçakoca’mısın, ben iki senedir seni fellik fellik arıyorum. Gel bakalım beraber çalışalım dedi. Kendisine bir şirket kurduk. Bu arada da Maysan konusunu gündeme getirdi. Maalesef azınlık pay oranının da altına düşmüş olduğu için yapabileceği hiçbir şey kalmamıştı. Halbuki son sermaye artırımından önce, beni bulmuş olsa idi belki de Maysan bugünkü sahiplerinin olmayacaktı. O zaman şirketçiliği, Türk Ticaret Kanununu iyi bilen kimseler sayılı idi.
Maysan’ı kaptırmak Sabri Beyi çok üzmüştü. Sonunda bütün Bursa’daki işlerini tasfiye etti ve gitti o zamanlar için en olmayacak bir işe girişti. Bodrumda bir otel kurdu ve işletti. Hem de yıllarca. Oteline gittiğimizde sabahlara kadar sohbet ederdik. Her yıl kesinlikle en az bir saat vergi beyannamesini telefonla görüşürdük. Bir iki sene önce artık 80 yaşını da geçince oteli tamamen kiraya vermiş ve İstanbul’a dönmüştü. Bu arada da geçen yıl, elindeki Maysan hisselerinin değerini konuşmuştuk. Tabii, eski Maysan artık yok, tamamen içi boşalmış bir şirket. O yüzlerce ortağın elindeki hisselerin artık bir kağıt parçası değeri kalmış.
Tabii, o Maysan’ın bugünkü Maysan Mando ile bir ilişkisi kalmadığını da belirtmek isterim.
Bu konuşmadan sonra, kendisi ile uzun zamandır görüşmemiştik. Ne yazık ki birdenbire Sabri Timurhan’ın vefat ettiğini ve cenazesinin Ulucamiden kalkacağını haber aldık. Eşi ve çocukları, bir kısım yakın dostu kendisini uğurlamaya gelmişti. Zamanının ilerisinde olan bir insan bu dünyayı terk etmişti artık. Tekrar Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir