Ana Sayfa Yap         Sık Kullanılanlara Ekle           İletişim    

  GİB E-Arşiv Portal'da Son Günlerde Kesintiler Yaşanmaktadır (19.11.2024)      GİB: Akaryakıt Satışlarında UTTS Kullanılması Hakkında Duyuru (19.11.2024)      Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süreleri Uzatıldı (15.11.2024)      YN ÖKC Mükelleflerine Bankalar Tarafından Verilen Pos Cihazlarının Geri Alınma İşlemi 10.01.2025 Tarihine Ertelenmiştir (15.11.2024)      İşte Kullanılan Taşıtların “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS)” 31/12/2024 Tarihine Kadar Kayıt Ettirme Zorunludur (14.11.2024)      Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 9126) (14.11.2024)      7531 Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (14.11.2024)      SGK Genelgesi 2024/13 Yayınlandı (13.11.2024)      E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Düzenlenecek Tüm Faturaların, E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenmesi Zorunluluğu Getiriliyor (13.11.2024)      E-Defter Uygulaması Başvuru Dilekçesi GİB Dijital Vergi Dairesinden Yapılacak (13.11.2024)      Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (13.11.2024)      435 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Kapsamında Bilgi Girişi (13.11.2024)      E-Defter Uygulamasına Dahil Olan Mükelleflerin Dikkatine (12.11.2024)      Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 573) (12.11.2024)      Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Tüm Mükelleflere 1 Ocak 2025 Tarihinden İtibaren E-Defter Uygulamasına Geçme Zorunluluğu Getirildi (11.11.2024)      E-Defter ve Berat Yükleme Tarihleri Değişti (08.11.2024)      E-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5) (08.11.2024)      TÜRMOB: Enflasyon Düzeltmesine İlişkin VUK Sirküleri (04.11.2024)      7256 ve 7326 sayılı Yapılandırma Kanunlarının Taksit Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına İlişkin 1/11/2024 Tarihli ve 9078 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 2/11/2024 Tarihli ve 32710 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlandı (02.11.2024)      VUK Sirküler 176 - Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması (01.11.2024)     

HAVA DURUMU

MAKALELER


Kar Payı Avansı Dağıtımı Esasları Açıklandı(2)

 

Bursa; 28.08.2012
 
Kar Payı Avansı Dağıtımı Esasları Açıklandı
 
 
 
d.       İndirim işlemi sonucunda dönem içinde dağıtılan kar payı avansı tutarının,
bakiye serbest yedek akçe tutarını aşması halinde, aşan kısmı, yönetim organının ihtarı üzerine ortaklar tarafından şirkete iade edilecektir.
 
Dağıtılacak kar payı avansı tutarı ve hesaplanması :
 
Ara dönem karından, geçmiş yıl zararlarının tamamı indirilir, vergi, fon ve mali
karşılıklar indirilir, kanun ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçeler indirilir, varsa imtiyazlı pay sahipleri, intifa senedi sahipleri ve kara katılan diğer kimseler için ayrılacak tutarlar indirildikten sonra, bulunan tutarın YARISINI geçemez.
Diğer dönemlerde de kar oluşmuş ve kar payı avansı verilecekse, hesaplama
ödenmiş olan kar payı avansı tutarları da indirilerek yapılacaktır. Yine ödenecek kar payı avansı bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemez.
 
Kar payı avansı ödemeleri aşağıdaki şekilde ödenir.
 
a.       Dağıtım tarihi itibariyle ortaklara payları oranında ödenir.
b.       Kar payı avansı, kardan imtiyazlı paylara imtiyaz dikkate alınmadan ödenir.
c.        İntifa senedi sahiplerine, ortak olmayan yönetim organı üyelerine ve ortaklar dışında kara katılan diğer kimselere kar payı avansı ödenemez.
d.       Ortakların, şirkete borçlu olması halinde borç kar payı avansından mahsup edilir. (Sermaye taahhüt borçları kar payı avansından mahsup edilmez.)
 
Kar payı avansı ödemesinden sonra hemen sermaye artırımı yapılır ve tekrar
kar payı avansı dağıtılması istenirse:
 
a.       Kar payı avansı ödemelerinde yeni ortaklara öncelik verilecektir.
b.       Eski ve yeni ortakların dönem içerisinde her pay için aldıkları toplam kar payı avansı tutarı eşitleninceye kadar, kar payı avansı ödemelerinde yeni ortaklara öncelik verilmesine devam edilir.
c.        Eski ve yeni ortakların aldıkları toplam kar payı avansı eşitlendikten sonra, kalan kar payı avansı tutarı veya bir sonraki ara hesap döneminde ödenecek kar payı avansı tutarı mevcut ortaklara payları nisbetinde ödenir.
 
 
Kar payı avansı işlemlerinde yönetim organının görevleri:
 
                Genel kurulca kar payı avansı dağıtımına karar verilmiş ve ara dönem finansal tablolara göre kar edilmişse şirket yönetim organı aşağıdaki işleri yapar:
                a. Kar payı avansı dağıtımına ilişkin rapor hazırlanır. Bu raporda:
                1. Ara dönem finansal tabloların TTK. 515 inci maddede belirtilen dürüst resim ilkesine uygun olarak hazırlanmış olduğu belirtilir ve
                2. Dağıtılacak kar payı avansı tutarının kar payı avansı tebliğinin 7. inci maddesine uygun hesaplandığı belirtilir.
                3. Yapılan hesaplamalar ve diğer şartların yerine getirilmiş olduğuna dayanak teşkil eden belgeler rapora eklenir.
                b. Raporda tesbit edilen kar payı avansının ortaklara ödenmesine ve bu ödemelerin yapılma usulüne ilişkin yönetim kurulu kararı alınır.
                c. Kar payı avansı tutarları kar payı avansı tebliğinin 8. inci maddesine uygun olarak EN GEÇ 6 HAFTA İÇERİSİNDE ödenir.
                d. Hamiline yazılı pay senedi sahiplerine kar payı avansı ödenirken gerekli güvence yönetim organı tarafından alınacaktır.
                e. Dağıtılan kar payı avansının daha sonraki dönemlerde karşılanamaması halinde, fazladan ödenen kar payı avansları ortaklardan tahsil edilerek şirkete iade edilmesine ilişkin işlemler de YÖNETİM ORGANI tarafından yerine getirilir.
                Yazımıza bir de kar payı avansı tutarının hesaplanmasına ilişkin tabloyu da ekliyoruz. Yeni tebliğin şirketler alemine hayırlı olmasını diliyoruz.
                                                                                                             
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
 
 
KÂR PAYI AVANSI TUTARININ HESAPLANMASINA İLİŞKİN TABLO
 

ARA DÖNEM KÂRI
Varsa Geçmiş Yıl Zararları (-)
Kurumlar Vergisi (-)
Gelir Vergisi Kesintileri (-)
Diğer Vergi ve Benzerleri (-)
1. Tertip Kanuni Yedek Akçeler[1] (-)
İsteğe Bağlı Yedek Akçeler[2] (-)
İmtiyazlı Pay Sahipleri İçin Ayrılan Tutar* (-)
İntifa Senedi Sahipleri İçin Ayrılan Tutar* (-)
Kâra Katılan Diğer Kimseler İçin Ayrılan Tutar* (-)
Varsa Daha Önceki Ara Dönemlerde Ödenen Kâr Payı Avansı Tutarı (-)
KÂR PAYI AVANSINA ESAS TEŞKİL EDEN TUTAR
Kâr Payı Avansına Esas Teşkil Eden Tutarın Yarısı (-)
DAĞITILABİLECEK KÂR PAYI AVANSI TUTARI
2. Tertip Kanuni Yedek Akçeler[3](-)
ÖDENECEK KÂR PAYI AVANSI TUTARI

 
 
 
 


(-) İndirimleri ifade eder.
[1]Ara dönem finansal kârın %5’i, ödenmiş sermayenin %20’sine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçe olarak ayrılır. Bu sınıra ulaşıldıktan sonra da;
a) Yeni paylar çıkarılmışsa sağlanan primin, çıkarılma giderleri, itfa karşılıkları ve hayır amaçlı ödemeler için kullanılmamış bulunan kısmı,
b) Varsa ıskat sebebiyle iptal edilen pay senetlerinin bedeli için ödenmiş olan tutardan, bunların yerlerine verilecek yeni senetlerin çıkarılma giderlerinin düşürülmesinden sonra kalan kısmı,
genel kanuni yedek akçe olarak ayrılır.
[2] Kanunun 521 inci ve 522 nci maddelerine istinaden ayrılması gereken tutar belirtilir.
* Sözleşmede hüküm bulunması durumunda yer verilir.
[3]Dağıtılabilecek kâr payı avansı tutarının %10’u 2. tertip yedek akçe olarak ayrılır.

                             

AKÇAKOCA Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Adres:      Kükürtlü Mh. 3. Kardelen Sokak, Yıldız Apt. Sitesi Yıldız Apt. Blok No. 2A Osmangazi/Bursa

                 
29 Ekim Mah. Muammer Aksoy Cad. Kirmikil İş Merkezi No:26 /18 ve 22 Nilüfer /Bursa

Tel:           (0224) 233 28 20

E-Posta:   cevdeta@cevdetakcakoca.com  -   akcakoca@superonline.com



Her hakkı saklıdır. 2010 www.akcakocaymm.com.tr

Web Tasarım   
www.MuhasebeTR.com