Bursa, 06.06.2013
GEZİ OLAYLARI VEEE KAMİL KOÇ FİRMASI SATILDI!!!!!!
Geçen hafta, sosyal medyada masum isteklerle patladı görünen gezi olaylarının daha sonra bir takım güçlerin etkisi ve tahriki ile, hükümetin katı tutumundan zamanında vazgeçmemesi sonucu nerelere geldiğini gördük.
Hükümetin, aldığı istihbaratları özellikle zamanında ve gazetelerden çok sosyal medyadan paylaşması mümkün olsaydı , olaylar bu kadar büyümeyecekti.
Ancak hala ayılmayan ve bunları masum istekler olarak görenlere şunları hatırlatmak isterim.
1. Bu hareket ABD-AB ve bazı Ortadoğu ülke ve firmalarının ekmeğine yağ sürmüştür.
2. Bu olay kur savaşları ve turizm yalanları gibi bir iktisadi savaştır.
3. Bu aynı zamanda küçük çaplı bir soğuk savaştır.
4. Yukarıda belirttiğim konuları dikkate almayanlar, ister halk, ister firmalar olsun, ülkemize neye mal olduğunu , kendi keselerine zarar gelmeye başlayınca anlayacaklar.
5. Sosyal medyada o akşam olanlar, paylaşımların büyük bir kısmının hangi yabancı ülke ve şehirler üzerinden bilgilendirme ve talimatlar olarak geldiğini lütfen bir hatırlasın ve araştırsınlar.
6. Bu ülke kimsenin babasının malı değildir. Hele dışarıdan talimatla ülkeyi karıştırmaya , idare etmeye veya bölmeye çalışanların hiç ama hiç değildir. Y kuşağının tepkisini anlıyoruz ama unutmayın yaşlılar kuşağı da sonunda tecrübelerini konuşturur.
Geçen hafta Taksim-Gezi olayları ülkenin gündeminde ön sırada iken Bursa için
Simge firmalardan biri, Kamil Koç firması sessiz sedasız satılıverdi. Şirketin %100 ‘ ü 65 milyon dolar gibi bir bedelle satıldığı belirtiliyor.
Türkiye’nin dışa açılması ve globalleşme ile yabancı yatırımcıların gelmesi ile tabii ki bir çok firma satışları olmakta, devlet özelleştirmeler yapmakta, yabancı fonlar bir takım Türk firmalarını almakta, daha sonra da satmaktadır.
Bu tip bir satış işlemini duyduğumda hemen aklıma 2 sebep gelmektedir.
1. Satış, firma sahiplerinin işlerini iyi yürütememesinden yapılmıştır.
2. Satış, Firma sahiplerinin Y kuşağı denen kesimden, yani iyi okumuş, dünya ve ticareti öğrenmiş gençlerden olması ve yerlerinde duramamaları sebebiyle ve firmayı satarak elde edecekleri fonları daha iyi kullanabilmeleri için yapılmıştır.
Bursa’da her iki konuda da bir çok örnekleri görüyoruz.
Olumsuz görüşe göre iş adamları, işini bırakıp dernek, cemiyet veya siyasetle
uğraşmaya başladığında maalesef işindeki başarısızlığı başlıyor ve sonuç satma veya batma olabiliyor. Ticaret Odasının kuruluşundan beri idaresinde olan iş adamlarını ele aldığımızda bu olumsuz görüşün bir çok örneğini görüyoruz. İşinden çok ticaret odasını, dernekleri düşünen bir çok iş adamının şirketleri batmış ve satılmıştır.
Bu olumsuz görüş, olumlu görüşe gelince, yukarıda bahsettiğimiz yeni tip Y kuşağı iş adamları , önce iş
diyor ve kurdukları veya babalarından kalma firma , kar edebilecek hale geldiği, değerinin çok arttığı veya satarsa eline çok fazla fon geçebileceğini düşündüğünde, şirketlerini satıp, yeni ve daha verimli yatırımlara girebiliyorlar.
Son zamanlarda bu konuda Erikli, Eker, Beyçelik gibi örnekler verebiliriz. Bu satışlarda, elde edilen başarıları , yeni yatırımları ve firmaların büyüyerek devleşmesini, dünyaya açılmasını gördük. Kamil Koç firmasının satışının sonucu da inşallah öyle olur.
Başarılı satış ve özelleştirmelere kimsenin diyeceği bir şey olmayacaktır. Yeter ki sonucu olumlu olsun.
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir