Ana Sayfa Yap         Sık Kullanılanlara Ekle           İletişim    

  GİB E-Arşiv Portal'da Son Günlerde Kesintiler Yaşanmaktadır (19.11.2024)      GİB: Akaryakıt Satışlarında UTTS Kullanılması Hakkında Duyuru (19.11.2024)      Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süreleri Uzatıldı (15.11.2024)      YN ÖKC Mükelleflerine Bankalar Tarafından Verilen Pos Cihazlarının Geri Alınma İşlemi 10.01.2025 Tarihine Ertelenmiştir (15.11.2024)      İşte Kullanılan Taşıtların “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS)” 31/12/2024 Tarihine Kadar Kayıt Ettirme Zorunludur (14.11.2024)      Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 9126) (14.11.2024)      7531 Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (14.11.2024)      SGK Genelgesi 2024/13 Yayınlandı (13.11.2024)      E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Düzenlenecek Tüm Faturaların, E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenmesi Zorunluluğu Getiriliyor (13.11.2024)      E-Defter Uygulaması Başvuru Dilekçesi GİB Dijital Vergi Dairesinden Yapılacak (13.11.2024)      Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (13.11.2024)      435 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Kapsamında Bilgi Girişi (13.11.2024)      E-Defter Uygulamasına Dahil Olan Mükelleflerin Dikkatine (12.11.2024)      Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 573) (12.11.2024)      Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Tüm Mükelleflere 1 Ocak 2025 Tarihinden İtibaren E-Defter Uygulamasına Geçme Zorunluluğu Getirildi (11.11.2024)      E-Defter ve Berat Yükleme Tarihleri Değişti (08.11.2024)      E-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5) (08.11.2024)      TÜRMOB: Enflasyon Düzeltmesine İlişkin VUK Sirküleri (04.11.2024)      7256 ve 7326 sayılı Yapılandırma Kanunlarının Taksit Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına İlişkin 1/11/2024 Tarihli ve 9078 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 2/11/2024 Tarihli ve 32710 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlandı (02.11.2024)      VUK Sirküler 176 - Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması (01.11.2024)     

HAVA DURUMU

MAKALELER


Gezi Olayları Türkiyeyi Vurur Arkadaş

 

Bursa, 19.Haziran.2013
 
GEZİ OLAYLARI TÜRKİYEYİ VURUR ARKADAŞ!
 
                Bu sütunlarda, gazetenin ilk çıktığı günden itibaren yıllardır yazarım. Ne krizler gördük, geçirdik. İnsanın yaşı ilerledikçe, tecrübesi arttıkça bazen çenesine vuruyor, benim gibi yazmaya alışkın olanların da yazılarına vuruyor.
                1994 krizi ve anılar, 1997 Asya krizi, 2001 krizi ile ilgili muhtelif yazılar, motrgage krizi başladığında bize tesirinin ne olabileceği konuları, özellikle son yıllardaki Avrupadaki krizlerde, yani Yunanistan, İrlanda, İspanya, Portekiz, Polonya gibi ülkelerdeki krizlerin ise Türkiye’ye etkisinin olmayacağı veya az olacağı konusunda fikirler ileri sürmüştüm. Çok şükür bunlarda yanılmadım, veya yanılmadığımı zannediyorum.
                2009 yılındaki kriz ülkeyi vurdu fakat ülkemiz, özellikle akıncı ruhuna sahip atılgan sanayici ve tüccarlarımız ve yol gösteren hükümetimiz sayesinde krizi atlatarak eskisinden daha da güçlü hale geldi. Yeni pazarlar bulundu.
                Her zaman söylediğim bir laf vardır. Atlantikten Ortadoğu’ya kadar olan bölgede, (İngiltereyi saymıyorum) şu anda çalışan iki ülke var. Birisi Türkiye, diğeri Almanya. 500 yıl önce Türkiye (Osmanlı İmparatorluğu) ve Almanya (Alman_Avusturya Şarlken imparatorluğu) rekabet halinde idi. Şimdi de bu bölgede çalışan ve sanayi üretimi, turizmi ve tarımı ile yine bu iki ülke maalesef rekabet halinde idi. Almanyanın Türkiyenin AB üyeliğine karşı çıkışının ve ikide birde çeşitli dernekleri, gurupları ve istihbarat örgütleri ile Türkiyede faaliyet göstermesinin sebeplerinden biri de bu rekabet durumu diye düşünüyorum.
                Avrupadaki kriz son zamanlarda sadece Türkiye ve Almanyayı etkileyemedi. Çünkü her iki ülke de gerek kuruluşları ve gerekse insanlarının çalışkanlığı ile krize karşı tedbirler alıp pazarlarını genişletiyorlar. Sonuçta dünyada karşı karşıya kalıyorlar.
                Ayrıca Türkiye, dünyada bir çok konuda sözü geçer hale geldi ve önder, lider bir ülke gibi hareket etmeye başladı.
                Her şey çok iyi giderken, birdenbire Taksim gezi parkı olayları ortaya çıktı ve enteresan olarak durmadı. Burada suçlu aramak istemiyorum ama, Hong Kong’tan New York’a kadar olan bölgede son iki aydır Türkiye’de böyle bir takım olayların çıkmasının beklendiği sosyal medyada konuşulan bir konu idi.
                Dediğim gibi Taksim gezi olaylarının arkasındaki güçleri , siyasi yanını burada konuşmak, tartışmak istemiyorum. Beni ilgilendiren şu andaki ülkemin ticaret ve sanayiinin kan kaybetmesidir.
                Türkiye neler kaybetti ve kaybediyor?
                Bunları irdelemeden önce bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. 1980 yılındaki İran İslam devrimi ve Humeyni’nin gelişi Tahran çarşısının isyanı iledir. Şu andaki İran’da ılımlı bir başkanın seçimi de Tahran çarşısının etkisi iledir. Bu yazıyı okuyanlar bu gerçeği göz önüne alıp ülkemdeki gerçeği görsünler.
                Bu hafta Başbakan ve Hükümet sadece İstanbul’daki eylemlerin zararının 100 trilyon lira olduğundan bahsetti. Bu miktar Taksim , Beşiktaş, Kabataş, Şişli ve çevresindeki kırılan, yıkılan, bozulan kamu malları, belediye malları ile ilgilidir.
                Ayrıca , aşağı yukarı 3 haftadır bir çok dükkan açılmamakta, açılsa da iş yapamamakta, o insanlar evine ekmek götürememektedir.
                Parasını devletten alan, veya bir yerde maaşlı çalışanlar, çarşının , tüccarın, sanayicinin halinden maalesef anlamaz.
                Taksim’deki oteller 3 haftadır iş yapamaz hale gelmiştir. Evvelden İstanbul’a gitmek istediğinizde karşılaştığınız en büyük handikaplardan biri otel bulamamaktı. Şimdi oteller boş.
                Turistler duralamaya , gelmemeye, turizmde iptaller olmaya başladı. Gerek iç ve gerekse dış basında, çıkan isyan, savaş manzaraları, aynı zamanda sanayiciyi de vurmaktadır.
                Yabancı alıcı Türkiye’nin 780.000 km2. lik bir ülke olduğunu ve bu olayların ülkenin ancak ve ancak 15-20 km2. lik bir bölgesinde olduğunu bilemez, çünkü gerek bizim basınımız ve gerekse yabancı basın olayların bütün Türkiye’de olduğunu iddia ediyor. O zaman, sanayi malı alıcısı da acaba siparişim yetişir mi diye düşünerek , Türkiye’den mal almaktan vazgeçiyor.
                Eylemciler, ağalar, beyler, o grev yapacağını zanneden işçiler, memurlar, aklınızı başınıza toplayın, sonra maaşlarınızı alamayabilirsiniz.
                Son Taksim gezi olaylarının ülkeye maliyeti bana göre birkaç milyar doları geçmiştir.
                Bugün itibariyle bir başka tehlike daha doğduğunu gördüm.
                Dün akşam, ülkede bir çok yerde, yürüyüşe, mitinge veya provokasyona devam edenler, tava tencere çalmaya çalışanlar, sıradan halkın tepkisi ile karşılaşmaya başladılar.
                Bu çok daha tehlikeli bir durum.
                Lütfen, çağ atlamaya çalışan ülkemize kötülük etmeyelim. Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda, Polonya krizi ülkemizi etkileyemez, ama kendi içimizde yarattığımız kriz etkiler. Bu krizi de biz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları önleriz. Lütfen, ama lütfen herkes aklını başına toplasın.
 
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
 
 
 
 
 
 
 
Not: Aylar önce kur savaşlarından bahsetmiştik. Olayların Türkiye’den Brezilya’ya sıçraması bana kur farkı savaşlarını da düşündürtüyor. Gelişmiş ülkeler krizlerini ve ticaret açıklarını, sosyal patlamalarla bizim gibi yükselen piyasalara aktarıyor.

                             

AKÇAKOCA Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Adres:      Kükürtlü Mh. 3. Kardelen Sokak, Yıldız Apt. Sitesi Yıldız Apt. Blok No. 2A Osmangazi/Bursa

                 
29 Ekim Mah. Muammer Aksoy Cad. Kirmikil İş Merkezi No:26 /18 ve 22 Nilüfer /Bursa

Tel:           (0224) 233 28 20

E-Posta:   cevdeta@cevdetakcakoca.com  -   akcakoca@superonline.com



Her hakkı saklıdır. 2010 www.akcakocaymm.com.tr

Web Tasarım   
www.MuhasebeTR.com