03.Ocak.2014
YENİ BİR YILA BAŞLARKEN (2014)
Geçen yılı epey çalkantılı geçirdik, Yeni yılda yani 2014 de de bir veya birden fazla seçim, partilerin karşılıklı hırsları, ülke menfaatlerinden çok insanların kendi menfaatlerini önde tutmaları görüntüsü gibi sebeplerle, bu yılın daha da çalkantılı geçeceğini zannediyorum. Allah, başta siyasetçiler olmak üzere herkese akıl fikir versin. Gerek siyasetçi, gerek halk ve gerekse tüccar ve sanayiciler ve de en önemlisi bürokratlar, serinkanlılıkla hareket ettiği takdirde bu seneyi umulmadık şekilde iyi geçirebiliriz. Şu anda görünen kriz, fakat kriz aynı zamanda fırsattır.
Ülkemizin bu saçma krizi de atlatacağından eminim.
O halde, bütün ilgililer ve bilgililer serinkanlılıkla, ölçüp biçerek hareket etmelidirler.
Şimdi gelelim iş alemini ve meslektaşlarımızı ilgilendiren bazı konulara:
1. E-faturaya 3 ay erteleme geldi. Uygulama 01.04.2014 de başlayacak
2. Özel entegratörünü belirlemeyenler Gib portalından işlem yapacak bu arada da entegratörlerini belirleyecekler.
3. E-faturalar aynı zamanda irsaliye yerine de geçebilecektir. Tabii gerekli ifadeler yazılmak kaydıyla. Bu konuda mükelleflerin 433 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel tebliğini dikkatle incelemeleri gerekmektedir.
4. Yine e-portaldeki fatura sayısı ayda 5000 ile sınırlı olup, 01.04.2014 tarihinden itibaren 500 adete düşürülecektir.
5. Buna göre 421 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında elektronik defter tutma zorunluluğu bulunan mükelleflerden;
6. a) Elektronik defter uygulamasına 2014 Aralık ayı içerisinde başvuranların 1/1/2015 tarihinden itibaren,
b)Elektronik defter uygulamasına 2014 Aralık ayından önce başvuranların en geç 2014 Aralık ayından başlamak üzere,
c) Özel hesap dönemine tabi olanların 1/12/2014 tarihinden önce elektronik defter uygulamasına başvuru yapmaları ve en geç 2014 Aralık ayı içerisinde,
elektronik defter tutmaya başlamaları gerekmektedir.
7. Bu senenin en önemli kararı ise 431 sayılı Vergi Usul Kanunu ile gelmiştir.
Uzun uzun açıklama yerine çok kısaltarak anlatmak istersek, madeni yağ, üretici kullanıcı ve dağıtıcı belgesi olanlar, doğalgaz, petrol gazları ile tütün ve alkol, alkollü içkiler, kolalı içkiler dağıtım ve satış lisansı olanlar olarak sayabileceğimiz firmalar, 01.07.2014 tarihinden itibaren tebliğde belirtilen konular itibariyle belirlenen asgari içeriklere uygun kayıtları, elektronik ortamda oluşturma ve istenildiğinde ibraz etmek üzere elektronik ortamda muhafaza etme zorunluluğu getirilmiştir. Bu tebliğ bana göre çok ama çok önemli bir tebliğdir. Mükellefler ve meslektaşların şimdiden incelemesi, bilgisayar programcıları ile konuşması, hazırlık yapması gerekir. Bu tebliğin gereklerinin de ileride ertelenebileceğini düşünüyorum.
8. Anonim şirketlerin denetimi ve denetçi tayini hakkında yönetmelik veya düzenleme tebliği halen çıkmamıştır. Bunu da dikkatle takip etmek gerekir.
Önemli gördüğüm bu konuları açıkladıktan sonra iş alemine 2014 yılı için başarılar diliyorum.
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir