Bursa, 14.Şubat.2014
İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ HESABI (SON DEĞİŞİKLİKLER)
a. Kısmen tamamlanan yatırımlarda indirimli vergi
b. Yeni yatırımlar vergi indirimi hesaplamaları
c. Yatırımlarda indirimli kurumlar vergisi konusu başlıklı yazılarımın okunması faydalı olacaktır.
19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazetede 2012/3305 sayı ile yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki karardan sonra bazı değişiklikler olmuştu.
Kararın 15/5 maddesine göre:
Bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak ve toplam yatırım katkı tutarının;
1.Büyük ölçekli yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamındaki yatırımlarda: 2.inci bölgede %10, 3. Bölgede %20, 4. Bölgede %30, 5. Bölgede %50 ve 6. ıncı bölgede %80 ini,
2. Stratejik yatırımlarda, 6. bölgede %80 ini, diğer bölgelerde %50 sini geçmemek üzere yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulanabilir. Denilmekte idi.
Ayrıca Kararın 18.inci maddesi bir alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımları da açıklamıştır.
Bir alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımlar
MADDE 18 –
(1) Büyük ölçekli yatırımlar veya bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında teşvik belgesi düzenlenen yatırımlar, aşağıda belirtilen koşullardan en az birini sağlamaları halinde vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir.
a) Yatırımın organize sanayi bölgesinde (OSB) gerçekleştirilmesi.
b) Yatırımın, aynı sektörde faaliyet gösteren en az beş gerçek veya tüzel kişinin ortağı olduğu yatırımcı tarafından gerçekleştirilmesi ve ortak faaliyet gösterilen alanda entegrasyonu sağlayacak bir yatırım olması.
(2) Bu madde kapsamında 6 ncı bölgede gerçekleştirilecek büyük ölçekli ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamındaki yatırımlar için sigorta primi işveren hissesi desteği, bölgede geçerli olan süreye iki yıl ilave edilmek, vergi indirimi desteği ise bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına beş puan ilave edilmek suretiyle uygulanır.
|
Bu maddelerden sonra yukarıda belirttiğimiz yazılarımızda, Maliye Bakanlığının da yeni bir takım düzenlemeler yapmaması halinde problemler çıkabileceğini belirtmiştik.
Neyse ki, 15.06.2012 tarih ve 28324 sayılı Resmi gazetede yayımlanan 6322 sayılı kanunla 01.01.2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere bazı değişiklikler yapılmış ve bizim problem çıkma konusundaki endişemiz ortadan kalkmıştır. Tabii, mevzuattaki birbirine bağlı bu kadar çok düzenleme ve yenilik, çok dikkatli takip gerektirmektedir.
Gelelim 5520 sayılı Kurumlar vergisi Kanununun 32/A maddesinin ilgili hükümlerine :
2-b) Her bir il grubu, stratejik yatırımlar veya (a) bendinde belirtilen yerler için yatırıma katkı oranını % 55'i, yatırım tutarı 50 milyon Türk Lirasını aşan büyük ölçekli yatırımlarda ise % 65'i geçmemek üzere belirlemeye, kurumlar vergisi oranını % 90'a kadar indirimli uygulatmaya,
2-c) Yatırıma başlanan tarihten itibaren bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının %50'sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere; yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulatmak suretiyle yatırıma katkı tutarını kısmen kullandırmaya, bu oranı her bir il grubu için sıfıra kadar indirmeye veya %80'e kadar artırmaya,
2-ç) Yatırım harcamaları içindeki arsa, bina, kullanılmış makine, yedek parça, yazılım, patent, lisans ve know-how bedeli gibi harcamaların oranlarını ayrı ayrı veya topluca sınırlandırmaya, yetkilidir.
(3) İkinci fıkraya göre yatırıma katkı ve vergi oranı farklı illerde aynı mükellef tarafından yapılan yatırımlarda, toplam yatırımın her bir ile isabet eden oranına göre ilgili ilin yatırıma katkı oranı ve indirimli vergi oranı uygulanır.
(4) Tevsi yatırımlarda, elde edilen kazancın işletme bütünlüğü çerçevesinde ayrı hesaplarda izlenmek suretiyle tespit edilebilmesi halinde, indirimli oran bu kazanca uygulanır. Kazancın ayrı bir şekilde tespit edilememesi halinde ise indirimli oran uygulanacak kazanç, yapılan tevsi yatırım tutarının, dönem sonunda kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına (devam eden yatırımlara ait tutarlar da dahil) oranlanması suretiyle belirlenir. Bu hesaplama sırasında işletme aktifinde yer alan sabit kıymetlerin kayıtlı değeri, yeniden değerlenmiş tutarları ile dikkate alınır. İndirimli oran uygulamasına yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği geçici vergi döneminde başlanır.
Özellikle bir daha belirtelim ki maddenin 2. Fıkrasının c bendi 01.01.2013 tarihinden itibaren geçerli olarak düzenlenmiştir.
Gerek yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki karar ve gerekse Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesine yapılan ilave ve değişikliklerden sonra, teşvik belgeleri de değiştirilen bu esaslara göre düzenlenmeye başlanmıştır.
Teşvik belgelerinde yatırıma katkı oranı ve Kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirim oranı belirlenirken yukarıda verdiğimiz Yatırımlarda devlet yardımları kararının 15/5 maddesi ile 18. İnci maddesi göz önüne alınarak belirleme yapılmaktadır.
Yeminli Mali Müşavir
Cevdet Akçakoca