Bursa, 11.Nisan.2014
LEASİNGLİ MAKİNE ALIMLARINDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ
UYGULANABİLİR.
Bugün, yine değişik bir konuya değineceğiz.
Yatırım yapan firmalar, bu yatırımları esnasında finansman sıkıntıları ile karşılaşabilmektedirler. Eski yıllardaki gibi özellikle yatırım kredilerinin kullanılması kolaylığı da artık azalmıştır. Bu yüzden firmalar leasingli yatırım malı alımlarına yönelmişlerdir.
Yine son yıllarda yatırım indirimi kuşa çevrilmiş, indirimli kurumlar vergisi dediğimiz bir hilkat garibesi uygulama da gündeme gelmiştir. Son 6 yazımda indirimli kurumlar vergisi konusunda detaylı bilgi vermeye çalışmış ve kendi bilgi ve tecrübelerim ışığında tablolarla açıklamasını yapmıştım.
Peki leasingli yatırım malı alımlarında indirimli kurumlar vergisi uygulanabilir mi?
Cevap:
Uygulanabilir.
Leasingli yatırım konusu 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinde bulunmaktadır.
(1) Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları,
taahhüt işleri, 16/7/1997 tarihli ve 4283 sayılı Kanun ile 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Kanun kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar hariç olmak üzere, bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançlar, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulur.
(2) Bu maddenin uygulamasında yatırıma katkı tutarı, indirimli kurumlar vergisi
uygulanmak suretiyle tahsilinden vazgeçilen vergi yoluyla yatırımların Devletçe karşılanacak tutarını, bu tutarın yapılan toplam yatırıma bölünmesi suretiyle bulunacak oran ise yatırıma katkı oranını ifade eder. Bakanlar Kurulu;
…………………………..yetkilidir, denilmiştir.
Diğer taraftan, 16.07.2009 tarihli Resmi gazetede yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar başlıklı 2009/13199 sayılı Bakanlar Kurulu kararında ve 2009/1 seri no.lu tebliğin Finansal Kiralama işlemleri başlıklı 29 uncu maddesinin birinci fıkrasında teşvik belgesi kapsamı makine ve teçhizatın tamamının veya bir kısmının finansal kiralama yolu ile temin edilebileceği açıklanmıştır. Aynı konu daha sonraki 2012/1 seri no.lu genel tebliğin 20 inci maddesinin birinci fıkrasında da işlenmiştir.
Sonuç olarak , yatırım teşvik belgesine bağlanan yatırımlara ilişkin olarak finansal kiralama yolu ile iktisap edilen yatırım malları dolayısıyla 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde LEASİNG YOLU İLE ALINAN YATIRIM MALLARI İÇİN DE İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİNDEN YARARLANMAK MÜMKÜNDÜR.
Bu konuda Bursa Vergi Dairesince verilen bir özelge de bulunmaktadır.
Cevdet Akçakoca
Bağımsız Denetçi
Yeminli Mali Müşavir
Not: Sevgili okurlarım, 10.Nisan.2013 tarihi
İtibariyle Yeminli Mali Müşavirlik mühründen
Başka ikinci bir mühür daha aldım. Bağımsız
Denetçi mührü. Bağımsız denetim konusunda
Da milletimize, yatırımcılarımıza en iyi katkı ve
bilgi Paylaşımını verebileceğim için çok
mutluyum