Bursa, 20.Haziran.2014
BİR ZAMANLAR AB HEYECANI VARDI!
Bugünlerde Irakta Işid, Suriyede Öso, Nijeryada Boko Haram, Afganistanda Taliban, dünyanın çeşitli ülkelerinde türlüüü çeşitli terör olayları, uyuşmazlıklar, isyanlar devam ediyor. Avrupa cephesine baktığımızda Ukrayna krizi had safhada.
Başbakanımız Almanya’da işçilerimize hitap ediyor, Avusturya’da konuşma yapıyor. O konuşmanın yapıldığı Avrupa ülkesinde gerek Türk asıllılardan ve gerekse de o ülkenin vatandaşlarından protestolar yükselirken, korkunç bir kalabalık da Türkiyeyi ve Başbakanını dinlemeye geliyor.
Bir de malum Nuri Belge Ceylanın (kısaca NBC-nükleer, böyolojik ve kimyevi değil sadece NBC) Bir zamanlar diye başlayan filmi var. Bu düşünceler, bir zamanlar ülkemizde AB heyecanı olduğunu hatırlattı bana.
Vakti zamanında bir çoğumuz her ne kadar AB ‘ ne girmenin hedefimiz olduğunu düşünüyor ve söylüyorsak da özellikle dini açıdan bir kan uyuşmazlığı olacağından emindik. AB ilkelerine uyum sağladıkça onların bizi istemeyeceklerini , yeni tarife dışı veya ortak AB hükümleri dışı engeller çıkaracaklarını bekliyorduk. Nitekim Türkiye , özellikle dışa açılarak gerek sanayi, gerek turizm ve gerekse diğer konularda AB ‘ ni zorlamaya başladıkça bu engeller açıkça ortaya çıkmaya başladı.
Biz bu engelleri de aşarız da heyecan kalmayınca, hele hele AB ‘nin ideallerinden ileriye geçersek o zaman AB ‘ liler acaba “bir zamanlar Türkiye’nin AB’ye girmeyi heyecanla beklediği günler nerede kaldı, şimdi onlar gelmiyor, biz istiyoruz diyecekler mi” dersiniz.
Bu filmin devamı çok yakında.
AB deyince , mesleğin gereği, Avrupa Birliğinin vergi politikasından bazı başlıkları İktisadi Kalkınma Vakfı yayınlarından yararlanarak yazımıza konu yapalım dedik.
1. .Avrupa birliğinde AB seviyesinde uyumlaştırılmaya çalışılan bir vergi politikası vardır.
2. 2. AB nin vergilendirme konusundaki yetkileri Roma Antlaşması ve devamı antlaşmalarla belirlenmiştir.
3. AB nin vergilendirme politikası ile AB bütçesi arasında bir bağlantı vardır. Üye ülkeler belirlenen vergileri AB adına toplar ve AB bütçesine aktarırlar.
4. Ancak AB nin üye ülkelerde vergi salma yetkisi yoktur.
5. Tüm AB ülkelerinde KDV aynı oranda değildir.
6. AB nin bir ÖTV vergi politikası vardır.
7. AB nin çifte vergilendirme politikası bulunmaktadır.
8. Türk Vergi sistemi AB sistemi ile uyumlu değildir bu yüzden uyumlaştırma çalışmaları yapılmaya devam edilmektedir.
Aklımızda olsun dedik.
Cevdet Akçakoca
Bağımsız Denetçi
Yeminli Mali Müşavir