Bursa, 21.Ekim.2014
NEDEN BAĞIMSIZ DENETİM? (‘1)
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununu daha henüz taslak halinde iken incelemiş ve Denetleme konusunu içeren 397 den 406 ıncı maddelere kadar olan kısma karşı çıkmış, bu konularda bir çok yazı yazmıştım.
Önce neden karşı çıktığımı ve bağımsız denetimin ülkemizde gelişmesini kronolojik olarak anlatayım.
1. Bu maddelerdeki hükümler, Türkiye’nin muhasebe sisteminin belkemiği olan SMMM ve YMM lerden çok, teşkilatlanmış olan yabancı denetim şirketlerine yarayacak şekilde tanzim edilmişti.
2. Yasanın tanıtımında, yasanın oluşumunda büyük emeği geçen Prof. Özellikle dayatmalarda bulunur gibi anlatımlarla yasayı tanıtıyor ve bir takım düzenlemeler yerine, çıkacak bu yasanın bu haline uymak mecburiyetindesiniz şeklinde konuşuyordu. Tabii, bu anlatımlar başta benim olmak üzere bir çok kimsenin tepkisini çekiyordu.
3. Sonuçta yasanın 55 maddesi değişti.
4. Ama yine de denetim ayağı eksik kaldı.
5. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun kabulü ve resmi gazetede yayımlanmasından aşağı yukarı 10 ay sonra denetim konusundaki karışıklıklara son vermek üzere yeni bir kurum kuruldu.
6. 26.09.2011 tarihinde kabul edilen 660 sayılı Kamu gözetimi muhasebe ve denetim standartları kurumunun teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararname, 2.11.2011 tarih ve 28103 sayılı resmi gazetede yayımlandı.
7. Daha önce SPK, BDDK, EPDK vs.vs. gibi bir çok kuruluşların kendilerine göre düzenledikleri çalışmalar ve Bağımsız denetim konusundaki bütün yetkiler kısa adı KGK olan bu kuruma verildi.
8. Kurumun başına genç ve çalışkan bir Başkan atandı.
9. Kurum son hızla muhasebe ve raporlama standartlarını yeniden tesbit edip yayımlamaya başladı. Özellikle,TMS (Türkiye Muhasebe Standartları), TFRS (Türkiye Finansal Raporlama Standartları) mevzuat ve ilgili yönetmelikleri, tebliğleri, yorumları yayımlandı ve hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi olacağı belirtildi.
10. Kurulmuş yerli ve yabancı denetim şirketlerini yeni yayımlanan mevzuat gereğince yeniden inceleyerek bağımsız denetim yapacak şirketleri tesbit ederek yetkilendirmeye başladı.
11. Denetim şirketi kuruluşu ön izni bu kuruma yani KGK ya ait oldu.
12. Biz de DURUM BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK ANONİM ŞİRKETİ adı altında 8 Yeminli Mali Müşavir bir araya gelerek çok güçlü olacağını düşündüğümüz bir denetim şirketi kurduk.
13. Gerek kuruluş esnasında ve gerekse daha önce bağımsız denetim belgelerimizi ve mühürlerimizi teslim alırken yüzü gülen, işini yapmak için parçalanan devlet memurları ile karşılaştık.
14. Dolayısıyla bu gördüklerimizden sonra psikolojik olarak bağımsız denetimi kabul etmeye başladık.
Cevdet Akçakoca
Bağımsız Denetçi -YMM