18.09.2003
DEVLET = EZİYET DEĞİLDİR
Hikaye ederler ki, padişahın biri, hazinenin paraya ihtiyacı olduğu için Maliye Nazırına emir verir, vergileri arttırın.
İhtiyaç bitmez. Padişah sorar. Halk ne yapıyor? İşinde, gücünde devletlüm cevabını alınca vergileri biraz daha arttırın der.
Yine sorar, yine halk işinde gücünde cevabını alır ve tekrar vergileri arttırır.
Bu defa derler ki, halk işi gücü bırakmış, oyun oynuyor, çalgı çalıyor, göbek atıyor. Bunun üzerine derhal vergi indirimine gider.
Bu hikayeyi neden anlattık?
Son günlerde Bursa’da, Kumla’da birdenbire kadastro harcı ödenip ödenmediği konusu ortaya çıktı.
492 sayılı harçlar kanununun 4.kısmı Tapu Kadastro harçlarını düzenlemekte ve Tapu Kadastro işlemlerinin bu yasanın 4. sayılı tarifesinde yazılı harçlara tabi olduğunu belirtmektedir.
Kadastro işlemleri yapılıp sonuçlar muhtarlık bürolarında ilân edilince vergi tahakkuk ve tebliğ edilmiş sayılıyor, itiraz müddeti geçince ödeme süresi başlıyor ve zamanında ödenmeyince aylık % 7 vs. gecikme zammı tahakkuk ediyor. Basitçe işlem bu. Kadastro işlemleri 1999-2000-2001 yıllarında yapılmış, listeler asılmış. Bugün herhangi bir tapu işleminde karşınıza milyonlarca hatta milyarlarca liralık harç ve gecikme zammı çıkıyor.
Vergisini ödeyen sıradan vatandaş olarak ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Sayın Defterdarımızın da açıkladığı gibi işlemler yasaya uygun yapılmış. Defterdarlığın kanuni açıdan yapabileceği bir şey yok. Uymaktan başka.
Ama vatandaş da haklı.
Ben şunları merak ediyorum.
1) Bu harçlar kişilere tebliğ edilse daha iyi değilmi idi?
2) Yine bu harçlar 4811 sayılı vergi barışı yasası kapsamına girmiyor muydu? Halk bunları bilse idi, en azından vergi barışı yasasına göre ödemezmiydi? Burada ilgililer bir defa daha ikazda bulunsa idi kötü mü olurdu?
3) Gazetelerin yazdığına göre Bursa Barosu bu işe el koymuş. Yargı inşallah, halkın lehine sonuç elde edecektir. Ancak biz bu açıklamalardan sonra başlığı tekrarlamak istiyoruz.
Devlet = Eziyet değildir.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
CEVDET AKÇAKOCA