Ana Sayfa Yap         Sık Kullanılanlara Ekle           İletişim    

  GİB E-Arşiv Portal'da Son Günlerde Kesintiler Yaşanmaktadır (19.11.2024)      GİB: Akaryakıt Satışlarında UTTS Kullanılması Hakkında Duyuru (19.11.2024)      Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süreleri Uzatıldı (15.11.2024)      YN ÖKC Mükelleflerine Bankalar Tarafından Verilen Pos Cihazlarının Geri Alınma İşlemi 10.01.2025 Tarihine Ertelenmiştir (15.11.2024)      İşte Kullanılan Taşıtların “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS)” 31/12/2024 Tarihine Kadar Kayıt Ettirme Zorunludur (14.11.2024)      Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 9126) (14.11.2024)      7531 Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (14.11.2024)      SGK Genelgesi 2024/13 Yayınlandı (13.11.2024)      E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Düzenlenecek Tüm Faturaların, E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenmesi Zorunluluğu Getiriliyor (13.11.2024)      E-Defter Uygulaması Başvuru Dilekçesi GİB Dijital Vergi Dairesinden Yapılacak (13.11.2024)      Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (13.11.2024)      435 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Kapsamında Bilgi Girişi (13.11.2024)      E-Defter Uygulamasına Dahil Olan Mükelleflerin Dikkatine (12.11.2024)      Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 573) (12.11.2024)      Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Tüm Mükelleflere 1 Ocak 2025 Tarihinden İtibaren E-Defter Uygulamasına Geçme Zorunluluğu Getirildi (11.11.2024)      E-Defter ve Berat Yükleme Tarihleri Değişti (08.11.2024)      E-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5) (08.11.2024)      TÜRMOB: Enflasyon Düzeltmesine İlişkin VUK Sirküleri (04.11.2024)      7256 ve 7326 sayılı Yapılandırma Kanunlarının Taksit Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına İlişkin 1/11/2024 Tarihli ve 9078 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 2/11/2024 Tarihli ve 32710 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlandı (02.11.2024)      VUK Sirküler 176 - Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması (01.11.2024)     

HAVA DURUMU

MAKALELER


Putin Satrançtan Vazgeçti,Rus Ruleti Oynuyor

 

PUTİN SATRANÇTAN VAZGEÇTİ, RUS RULETİ OYNUYOR. 
 
Bu sütunlarda, daha önceleri, Arap baharının, Yunanistan krizinin, İspanya ve İtalya ile Suriye, Irak, Mısır ve benzeri ülkelerde çıkacak krizlerin ülkemize etkisi ne olabilir, ekonomik açıdan kaybımız, kazancımız ne olur gibi yazılar yazmıştım.(Ekohaber gazetesi ve www.cevdetakcakoca.com sitesindeki yazılarımdan neler öngördüğüm incelenebilir.) Sonuçta bütün bu krizlerin öyle veya böyle ülkemize çok ta büyük etkisinin olmayacağı kanaatine varmıştım.
Bu fikirleri ileri sürerken bazı dayanaklarım vardı.
1.     Türkiye evvelden, tarihte kartal kanatlı akıncılarla dünyayı fethediyordu.
2.     Bugün ise kartal bakışlı sanayici ve tüccarları ile en modern yatırımları ile bütün dünyayı ürünleri ile fethediyor.
3.     Arada arkadaşlarıma bir iş adamının anısını naklederim.
Bu iş adamı ve arkadaşı Jamaika sahillerinde bir akşam vakti deniz kenarında yürümektedir. Laz şivesi ile Türkçe konuşan bir gruba rastlarlar. Her iki grup bu uzak ülkede birbirine hasretle sarılır ve sohbet başlar. İş adamlarımız burada niye bulunduklarını, hangi malları satmak üzere geldiklerini anlatırlar. Karadenizli vatandaşlarımız da iftiharla “abi biz burada çok iyi bir iş kurduk” derler. Ne işi diye sorulduğunda “Kübadan püro kaçakçılığı yapıyor ve iyi kazanıyoruz” derler. İşin kanuni olup olmadığını bir tarafa bırakın bu tam bir girişimcilik hikayesidir.
                Son zamanlarda, birden bire Hatay semalarında bir Rus uçağını düşürmemizden sonra Rusya ile ilişkiler gerildi. Bir çok arkadaşımız ve vatandaşımız endişe içinde, eyvah ne olacak, acaba savaş çıkacak mı, Rusya bize saldıracak mı? Ne tedbir alalım endişesi içinde, arada bana sorular soruyorlar ve ben de cevap vermediğim gibi,  bugüne kadar bu konuyu gazete yazısı bile yapmadım. Facebooktaki sayfalarımda bazan bu konu ile ilgili haber ve makaleleri paylaşmakla yetiniyordum.
                Devamlı okuyan okurlarıma hatırlatmak isterim: Birkaç sene önceki bir yazımda petrol 80 dolardan aşağı düşerse Rusya batar diye yazmıştım. Nitekim, petrol şu anda 35 dolarlarda ve Rusya battı.
Neden böyle bir düşüncede idim ve ben ne görüyordum ki böyle bir iddiada bulunuyordum. Tarihi ve coğrafyayı hatırlarsanız ve okuduklarınızı unutmamışsanız, özellikle İngiliz ve Fransız emperyalist ve sömürgeci taktiğini araştırırsanız göreceğiniz şeyler sizi de benim düşünceme getirecektir.
Emperyalistlerin, sömürgecilerin taktiğidir. Bir ülke sadece bir mal üretir ve ekonomisi ona bağlıdır. Zengin emperyalist veya sömürgeci ülke o  malın fiyatı ile oynar ve ülke çöker, teslim olur. Ekonomisi tek bir mala bağlı bazı ülkeleri saymak isterim.
Fildişi sahili, Gana ve Nijer ekonomisi kakao üretimine dayanır. Bazı ülkeler sadece şeker kamışına, bazıları sadece kahveye ve özellikle yeni bir yatırım yapmayan bir çok petrol ülkesi de tek bir mal olarak petrole dayalı bir ekonomiye sahiptir. O tek malın üzerindeki herhangi bir fiyat oyunu o ülkenin çökmesine sebep olur.
Maalesef Rus ekonomisi de özellikle petrol ve doğal gaza bağımlı bir ekonomidir.
Rusyanın ihracat rakamı 500 milyar dolar civarında ithalat rakamı ise 350 milyar dolar civarında idi. Gerek, ambargo ve gerekse petrol ve doğalgaz fiyatlarının düşmesi ile birlikte Rusyanın ihracatı ithalatını karşılayamaz hale geldi ve Rusya Merkez bankasında bulunan dövizlerden yemeye başladı.
                Rusya ve Putin, nasıl bu acemiliği yaptı hayret. Putin tek kutuplu dünyadan çift kutuplu dünyaya geçmek için satranç hamleleri yapıyordu. Ancaak, kendi gücünü abarttı. Lüzumsuz hamlelerle Gürcistan, Kırım ve Ukraynada kaybetti. ( Özellikle kaybetti diyorum, o ülkeyi işgal etmek demek muhakkak kazanmak demek değildir. Ekonomik açıdan ambargo ile karşılaştı, petrol ve doğal gaz fiyatları düştü ve bugünkü Rusya , eski Sovyetler dönemindeki gibi mal sıkıntısı ile karşılaşmaya başladı.)

                ABD emperyalist veya sömürgeci taktiği ile petrol fiyatlarını aşağı çekince iş değişti. Burada bana göre  poker oyunu devreye girdi. Kovboy filmlerinde bir poker oyuncusu devamlı kaybeder, sonunda oyunculardan biri tabancayı çeker ve masadaki paraları alır. Putin bunu yapmaya kalktı. Tabancasını çekti.  

AMA BİLMEDEN RUS RULETİNE GEÇTİ.
 
                Rus ruletinde, tabancada bir mermi vardır ve kişiler bu tabancayı sıra ile kafalarına sıkarlar. Kim sağ kalırsa o kazanmış olur. Putin satrançta kaybetti, pokere geçti, silahını çekti, ama tabancasında tek mermi var ve bunu kullanırsa kaybedecek. 

BUNDAN SONRA NE OLUR?

                Zannediyorum, Putin ve işbirliği yaptığı kişiler, Rusya'da ya halk isyanına sebep olacaklar veya ülkenin yönetiminde söz sahibi kişiler, milletvekilleri, gizli servis bir zamanlar, Kruşçevlere, Kosiginlere, Brejnevlere yaptığı gibi Putin ve işbirlikçilerini görevden alacaktır. 


NEDEN DERSENİZ?

                Bir ülke, yıkıma sebep olacak kadar kötü idare edilemez. Putin, kendisini çok büyük zannetmeye başladı ve kaybedecek, bunu biliniz. 

                EFSANELERE GÖRE DE PUTİN KAYBEDECEK
                Armageddon efsanesine göre de son savaş AMİK OVASINDA olacak ve Müslüman karşıtı güçler kaybedecektir. Bakın, efsaneye göre bile Putin şu anda sorun çıkarmaya çalıştığı yerlerde kaybedecektir.
 
                                                                                                                             CEVDET AKÇAKOCA

                             

AKÇAKOCA Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Adres:      Kükürtlü Mh. 3. Kardelen Sokak, Yıldız Apt. Sitesi Yıldız Apt. Blok No. 2A Osmangazi/Bursa

                 
29 Ekim Mah. Muammer Aksoy Cad. Kirmikil İş Merkezi No:26 /18 ve 22 Nilüfer /Bursa

Tel:           (0224) 233 28 20

E-Posta:   cevdeta@cevdetakcakoca.com  -   akcakoca@superonline.com



Her hakkı saklıdır. 2010 www.akcakocaymm.com.tr

Web Tasarım   
www.MuhasebeTR.com