Bursa, 07.Mart.2017
İHRACATÇILARA EXİMBANK VE KGF DESTEĞİ
İhracat olayları ile taa 1967 yıllarında karşılaşmıştım biliyor musunuz? İstanbulda bir mühendisin yanında part time çalışıyordum. O zaman, inanamamıştım. Bu beyefendi, Antimuan zenginleştirmesi yapan basit bir tesis kurmuştu ve buradan ihracat yapıyordu. O zamanlar herhalde Türkiyenin bütün ihracatı sadece ve sadece 522 milyon dolardı. İnanır mısınız? Şimdi 150 milyar dolarlarda ve bunu beğenmiyor, 500 milyar dolar ihracat yapacağız ve dış ticaret fazlası vereceğiz diyoruz.
İhracatı artırabilmek için ihracat desteklerini ve kredilerini artırmaya çalışıyoruz. Toplantılar ve düzenlemeler yapıyoruz. Bunlardan biri de 21.Şubat.2017 tarihinde Bursada, ihracatçılar birliği salonlarında yapılan Eximbank ve Kredi Garanti Fonu bilgilendirmeleri toplantısı idi.
Toplantıya katılan Kredi Garanti Fonu yönetim kurulu başkanı Faik Yavuz, KGF Genel Müdürü İsmet Gergerli, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım gerek konuşmaları ve gerekse mütevazi hareketleri ile dinleyicilerin takdirini kazandılar. Hele İsmet Gergerli için orada hemen şöyle bir tekerleme uyduruldu ve konuşuldu. Evvelden geldi İsmet kesildi kısmet denirdi, şimdi ise geldi İsmet arttı kısmet denecek şeklinde bir tekerleme idi.
Sayın İsmet Gergerli konuşmasında, Türkiye’de banka mevduatlarının %123 oranında kredi kullandırıldığını, Kredi Garanti Fonu ve ihracat için 250 milyar TL. lık bir fon hazırlandığını belirterek konuşmasında:
Dünya GSMH nın 80 Trilyon $, 2015 yılı büyümesi %3,1 2016 yılı %3,4 , Dünyada kişibaşı ortalama GSMH nın 15.000 $, Gelişmiş ülkelerde bunun 40.000 $, Gelişmekte olan ülkelerde 10.000 $ ve az gelişmiş ülkelerde 2.000 dolar seviyesinde olduğunu açıkladı. Türkiye son 5 yılda ortalama %4,4 büyümüştür. Türkiye, 2016 yılında $ değerinin artışından dolayı dünyada 18. İnci ülke konumundadır. 2013 hedeflerinde Türkiyenin 10. Büyük ülkesi ve 2 trilyon dolar milli gelirli 500 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olması hedeflendiğini bir daha açıkladı.
Bursada 100 TL. mevduata 158 TL. kredi kullandırıldığı, Türkiyede ise 119 TL. kredi kullandırıldığı, batık kredi oranı Türkiyede %3,1 Bursada %2,5 dur.
Bursada mevduat 35 milyar, kredi ise 54 milyar liradır. Kredi Garanti Fonu Bursa’da 663 milyon lira kefalet vermiştir. Bugüne kadar, Kredi Garanti fonu kobiler için çalışmıştır. Limitler arttıktan sonra
a. Banka talepli krediler
b. PGS (portföy garanti sistemi ) kefaletleri
c. Banka dışı müracaatlar olarak düzenlemeler yapılacaktır.
Şu andaki sistemde kobiler 1,5 milyon $ kredi alabiliyordu. Bundan sonra kobilere öz kaynaktan
3 milyon TL. ve Hazineden 3 milyon $ ‘ a kadar kredi verileceğinin, kobi dışı firmalara ise 50 milyon $ ‘a kadar kredi verileceğinin, ayrıca kobi dışı 60 ay vadeye kadar kobi dışı 20 milyon $ kredi verilmesi çalışmalarının yapılacağını belirttiler.
Tabii bunlar benimn anladıklarım ve hayranlıkla dinlerken alabildiğim notlar. Gerek KGF ve gerekse Eximbank sunumları İhracatçılar birliği veya BTSO sitelerine konulursa daha detaylı ve güzel bilgilere daha kolay erişilebilecektir.
Daha sonra Eximbank Genel Müdürü sayın Adnan Yıldırım da bankasını tanıttı. Yakında Bursada bir şube ve biraç ta sanayi bölgesine temsilcilikler açacaklarını, Sermayelerinin 10 milyar liraya çıkarıldığını, çalışmaları sonucunda dünyada en önde gelen Eximbanklardan biri olduklarını ve bundan sonra da ihracatçıyı daha kolay ve daha fazla destekleyeceklerini belirttiler.
Bu pırıl pırıl konusuna hakim bürokratları dinlerken geleceğe daha iyimser gözlerle baktık. İnşallah çalışmalarının sonuçları da bu iyimser tahminlere uygun olur.
Cevdet Akçakoca
Bağımsız Denetçi
Yeminli Mali Müşavir