Bursa, 19.Eylül.2017
BOBİ FRS SİSTEMİ VEYA PROBLEMİ
Ülkemizde bağımsız denetim sistemini oturtmak için kurulan güzel bir kuruluş var. KGK yani Kamu Gözetimi Kurumu. Bu kurum, Yeni Türk Ticaret Kanununun en esaslı değişikliklerinden olan bağımsız denetim konusunun dizayn ve denetimini yapmak üzere kurulmuş bir kuruluş. Bana göre süper çalışkan, genç ve başarılı elemanları var ve büyük bir gayretle çalışıyorlar.
İşte bu kurum Büyük ve Orta boy işletmeler için finansal raporlama standardı hakkında 56 no.lu bir tebliğ hazırlamış ve 29.07.2017 tarih ve 30138 sayılı Mükerrer Resmi gazetede yayımlamıştır. Tebliğ, 239 kitap sayfası büyüklüğündedir. Bu standart, kısaca BOBİ FRS ismi ile anılmaktadır ve asıl önemlisi 1.Ocak.2018 tarihinden itibaren uygulanacaktır.
Yeni tebliğ, eskilerine nazaran çok daha akıcı ve anlaşılabilir bir Türkçe ile kaleme alınmıştır. Okunanın anlaşılması daha kolaydır. Bobi Frs, bağımsız denetime tabi olup TFRS yi uygulamayan işletmelerin genel kurullarına sundukları finansal tablolar açısından geçerli bir finansal raporlama çerçevesidir. Bu sayede ülkemizde, uluslararası standartlarda kaliteli bir finansal raporlamanın sağlanması açısından önemli bir adım olduğu da iddia edilmektedir.
Bobi Frs sisteminin 2018 de uygulamaya girebilmesi için KGK kurumu büyük bir çaba içinde, gerek meslek mensuplarına ve gerekse Sanayici ve Tüccarlara tanıtım seminerleri düzenlemektedir. Nitekim Bursa’da da 12.Eylül.2017 Salı günü Bursa Ticaret ve Sanayi odasında bir tanıtım semineri verilmiştir.
Verilen seminere gittim. Bundan sonraki muhtelif şehir ve yerler ile kurumlarda verilen seminerlerin bir kısmına da gitmeyi düşünüyorum. Ancak, BOBİ FRS sistemini ve tebliğini incelediğimde şu kanaate vardım. Bunu özellikle belirtmeliyim. BOBİ FRS SİSTEMİ %100 e yakın bir oranda TFRS veya UFRS ile aynıdır.
BOBİ FRS sistemi hakkında, moral bozmak istemem. Tebliği incelediğimde 27. Bölümdeki geçiş hükümlerinin bu sisteme geçişi kolaylaştıracak şekilde, gayet anlaşılabilir bir üslupla hazırlandığı kanaatine vardım. Bağımsız denetim sistemi konusunda iyi yetişmiş meslek mensuplarını BOBİ FRS sistemine geçişte rahatlatacak geçiş hükümleri konulmuştur. Sistemi hazırlayanlara teşekkür etmek gerekir diye düşünüyorum.
TFRS sistemi Türkiye’de 1500-1600 civarında borsaya açık ve halka açık şirketlerde kullanılmaktadır. Özel yetişmiş muhasebe personeli gerektirir. Sistemin bir başka özelliği de muhasebe işlerini ve tabloları firmanın muhasebe servisinin hazırlaması ve Bağımsız Denetçilerin bunları denetleyerek düzeltmeler yapması, bundan sonra denetim raporlarını hazırlamasıdır.
Bu konuda bir gerçeği de dile getirmek isterim. Bağımsız denetimdeki bir çok kayıt ve tablolar, maalesef yetişmiş personel olmadığından dolayı Bağımsız Denetçiler ve Bağımsız Denetim kuruluşlarırının elemanları tarafından yapılmak zorunda kalınacaktır. Oysa bu yasaktır.
Evet, BOBİ FRS konusunda en önemli problem: Bu sistemin muhasebe ve kayıtlarını yerine getirecek bilgi ve tecrübede muhasebe personeli olmaması ve yine bu konudaki muhasebe programlarının yetersizliğidir.
BOBİ FRS sisteminin 2018 yılında verimli olarak yürürlüğe girmesi biraz zor görünmektedir. Sistemin tatbik edilebilmesi için KGK ve firmalara büyük bir görev düşmektedir. BOBİ FRS uygulamasını yapabilecek bilgi ve kabiliyette elemanlar yetiştirilmesi. Eğer eleman yetiştirilmezse, sonuç korkunç bir fiyasko olabilir.
Hemen kolaycılığa kaçarak, sistemin uygulanmasını erteleyelim diyebiliriz. Ama iki ileri bir geri gitmek de hoş bir şey değil. Madem ki böyle bir karar alındı, 1.1.2018 tarihinden itibaren BOBİ FRS tatbik edilmelidir.
1.AMA HER MESLEK MENSUBU BİLMELİ Kİ ARTIK VUK’ a göre bağımsız denetim yok. BOBİ VE TFRS ‘ YE GÖRE BAĞIMSIZ DENETİM VAR.
2.HER MESLEK MENSUBU BOBİ FRS ‘ Yİ EN İYİ ŞEKİLDE ÖĞRENMEK VE TATBİK ETMEK ZORUNDADIR.
3.HER FİRMA BOBİ FRS SİSTEMİNE UYGUN MUHASEBE PROGRAMI EDİNMELİDİR.
4.GEREKLİ BİLGİLERE SAHİP OLAN MUHASEBE PERSONELİ VE FİRMA 2018 YILINDA BOBİ FRS SİSTEMİNE RAHATÇA GEÇEBİLİR.
Ne yapalım, hayırlı olsun diyoruz.
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi