Bursa, 20.11.2003
POSTA İLE İHRACAT
Bundan 25-30 sene önce bazı fabrikalarda çalışırken, yeni alınan bir takım makinelerin bakım parçaları posta ile veya yurtdışına gidip gelen elemanlarımızla getirildi. Daha sonra da bunların bedelini nasıl ödeyeceğimizi, stoklara nasıl alacağımızı düşünür, dururduk.
21. yüzyılın başında, Türkiye yurt dışına makine, otomobil, bilgisayar, buzdolabı, elektronik aletler ihraç eder hale geldi. İşte bu defa yukarıda belirttiğim 25-30 yıl önce bizim posta ile ithal ettiğimiz parçaları biz posta ile ihraç eder olduk. Olduk ama, yine mevzuat geri kaldı. Bazı problemler var ve bunların çözülmesi gerek.
Ticari eşya, yedek parça, yurt dışına daha önce satılmış makine, alât ve edevatın bakım parçaları yurt dışına posta veya kargo ile gönderilebiliyor. Bu parçaların değeri en fazla 250 $ olabiliyor. Normal olarak da 30 ila 100 $ arasında parçalar posta ile veya kargo ile gönderiliyor.
Posta veya kargo ile yapılan ihracatın ihracat sayılabilmesi ve KDV istisnasından yararlanabilmesi için gümrük kanunu gereğince gümrük çıkış beyannamesi ile gümrüğe beyan edilmesi gerekir.
İşteee, gümrük çıkış beyannamesi dediniz mi her şey alt üst oluyor.
1- Gümrük çıkış beyannamesi tanzimi için bir gümrük müşavirine gideceksin. Bir sürü para vereceksin.
2- Muamele tamamlanması için bekleyeceksin. Sonuçta 50 ila 100 $ arası masraf yapacaksın.
3- Gönderdiğin mal zaten 50-250 $ arasında. Bu işin tamamı zarar.
Böyle bir durumda, makine, alat, edevat satanlar, yabancı alıcının daha sonra istediği yedek parçaları maalesef resmen gönderememek durumuyla karşılaşacaklardır.
Bu konunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Gazete, kitap, risale ve mecmuaların yurt dışına ihracında gümrük çıkış beyannamesi yerine tahakkuk kâğıdı kullanılabilmektedir.
PTT veya kargo şirketleri posta ile parça gönderilmesi halinde gümrük çıkış beyannamesi yerine geçecek bu bilgileri içeren bir belge verebilir ve bu belge gümrük çıkış beyannamesi yerine kabul edilebilir. Çözüm bizce budur.
CEVDET AKÇAKOCA
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR