Ana Sayfa Yap         Sık Kullanılanlara Ekle           İletişim    

  GİB E-Arşiv Portal'da Son Günlerde Kesintiler Yaşanmaktadır (19.11.2024)      GİB: Akaryakıt Satışlarında UTTS Kullanılması Hakkında Duyuru (19.11.2024)      Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süreleri Uzatıldı (15.11.2024)      YN ÖKC Mükelleflerine Bankalar Tarafından Verilen Pos Cihazlarının Geri Alınma İşlemi 10.01.2025 Tarihine Ertelenmiştir (15.11.2024)      İşte Kullanılan Taşıtların “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemine (UTTS)” 31/12/2024 Tarihine Kadar Kayıt Ettirme Zorunludur (14.11.2024)      Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 9126) (14.11.2024)      7531 Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (14.11.2024)      SGK Genelgesi 2024/13 Yayınlandı (13.11.2024)      E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Uygulamasına Dahil Olmayan Mükelleflerce Düzenlenecek Tüm Faturaların, E-Arşiv Fatura Olarak Düzenlenmesi Zorunluluğu Getiriliyor (13.11.2024)      E-Defter Uygulaması Başvuru Dilekçesi GİB Dijital Vergi Dairesinden Yapılacak (13.11.2024)      Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (13.11.2024)      435 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Kapsamında Bilgi Girişi (13.11.2024)      E-Defter Uygulamasına Dahil Olan Mükelleflerin Dikkatine (12.11.2024)      Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 573) (12.11.2024)      Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Tüm Mükelleflere 1 Ocak 2025 Tarihinden İtibaren E-Defter Uygulamasına Geçme Zorunluluğu Getirildi (11.11.2024)      E-Defter ve Berat Yükleme Tarihleri Değişti (08.11.2024)      E-Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5) (08.11.2024)      TÜRMOB: Enflasyon Düzeltmesine İlişkin VUK Sirküleri (04.11.2024)      7256 ve 7326 sayılı Yapılandırma Kanunlarının Taksit Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına İlişkin 1/11/2024 Tarihli ve 9078 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı 2/11/2024 Tarihli ve 32710 Sayılı Resmî Gazete’de Yayımlandı (02.11.2024)      VUK Sirküler 176 - Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması (01.11.2024)     

HAVA DURUMU

MAKALELER


Muhasebe ve işletme hileleri anıları 9

DPT de asansörle düşüş

 

                Bu hafta çok enteresan bir konuyu paylaşıyorum.

                Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, meslek hayatımda, muhasebeden, yatırıma, ithalattan ihracata, pazarlamaya, şirket kurmaya vs. vs. her konuya girmiş oldum. Doğru mu yanlış mı ?  Bilemem. Ama yaşadıklarım ve bir çok bilgi birikimi oldu.

                1980 li yıllar. Çalıştığım firma bir bankanın iştiraki ve ben muhasebe müdürü adı altında çalışıyorum. Firmanın genel müdürü, ABD de tekstil tahsili yapmış, benim gibi Sümerbank’ta çalışmış, konusunda ülke çapında tanınmış bir adam. Bana göre süper zeka, yalnız bir eksiği var. Allaha şükür beş vakit,  sarhoş. Ama buna rağmen hakikaten süper zeka. Çalışkan, insan ilişkilerinde süper ve meslekte de süper.

                Firmada çalışmaya başladım. Firma 1925 lerde kurulmuş Türkiye’nin ilk yüz firması arasında. Ama makineler eskimiş, yenilenme şart ve o kaliteli üretim, her an durabilir. Genel Müdürüm, gel bakalım Cevdet, bu firmayı adam edeceğiz, geri düşürmeyeceğiz, daima ileri, Var mısın ?  Dedi. Benim de arayıp bulamadığım şey bu.

                El birliği ile bir fizibilite raporu yaptık. Bu rapor, DPT tarafından, sektöründe yıllarca örnek rapor olarak kabul edildi.

                1980 li yıllar aynı zamanda enflasyonun azmaya başladığı yıllar. Dolayısıyla teşvik belgesinin sık sık revize edilmesi gerekiyor. Bu sebeple ikide birde teşvik belgesinin yerli veya yabancı listelerinin revizesi (yani yeniden düzenlenmesi  ) gerekiyor.

                Yeniden yeniden  yeniden, uğraşmayalım diye bazan revizeleri son ana bırakıyoruz. Bir seferinde, makineler gümrüğe gelmek üzere ve biz revize için müracaat etmişiz. Ama Devlet Planlama Teşkilatından tık yok. Ne yapacağız? DPT ile gidip karşılıklı görüşelim ve gerekli belgeyi elden alalım dedik. E, kim gidecek. Tabii ben.

                O günkü Devlet Planlama müsteşarı yanılmıyorsam İmdat Akmermer. Ona biz, firma olarak rahatça ulaşabiliyoruz. Telefon ettik, kendisini ziyaret etme ve bir problemimizi dile getirmemiz için randevu aldım.

                Ertesi gün saat 09,00 da Ankara’da Devlet Planlama Teşkilatının Necatibey caddesindeki binasının önündeyim.

                Kapıda şirket arabası bekliyor. Siyah takım elbiseliyim ve elimde siyah bond çanta. DPT kapısından girdim. Asansöre yöneldim. Gideceğim yer altıncı katta. Asansörün kapısını açtım, girdim ve düğmeye bastım.

                Asansör altıncı kata geldi ama bir şeyler oldu, birden son hızla aşağı doğru gitmeye başladı. Asansörde de tek başımayım. Eyvah, gidiyoruz, uçmağa varıyoruz derken, bir yerlerde okuduğum şeyler aklıma geldi ve asansörün içinde zıplamaya başladım. Bu zıplama sayesinde asansör yere çakıldığında ya kesin öleceğim veya %95 ihtimalle kurtulacağım. Asansör düştüğünde eğer havada isem kurtulacağım yani.

                Asansör, büyük bir gürültü ile birinci kata çakıldı. Bu yazıları yazdığıma göre, anladığınız gibi ben o sırada havada idim ve asansör çakıldıktan sonra ben de zemine ayak bastım. Biraz belim ağrıdı. Bekledim. Dışarıda gürültüler, bütün DPT dışarıda ve asansörün kapısını açtılar.

                -Bir daha sağlam asansör yapın veya asansör bakımlarını zamanında yaptırın beyler, şimdi altı katı yayan çıkacağım sizin yüzünüzden dedim ve yürümeye başladım. Oradaki insanların yüzündeki ifadeyi tahmin edebiliyor musunuz?

                Neyse altıncı katta İmdat bey de gürültüden ne olduğunu öğrenmiş kapısında duruyor. Kendisine İmdat bey, İmdat İmdat, dedim ve gülerek yanına geldim. Adamcağız da bana bakıyor ve inanamıyor. Neyse işimiz hemen halledildi. Gerekli belge ve izinleri aldım ve hemen bir saat sonra Bursa’ya doğru yola çıktım.

                Bir musibetten bin nasihat doğarmış. İyilikler doğarmış. Bunu yaşadım. O andan itibaren Devlet Planlama Teşkilatında yıllarca yaptığım fizibilite raporları veya müracaatlarım anında yerine getirildi.

                Yeminli Mali Müşavir iken bir ara Bursa’ya tekstil yatırım teşviklerinde büyük zorluklar çıkarılıyordu. Şu anda, konusunda  dünyanın en büyüklerinden olan bir fabrikaya uzun mücadelelerden sonra o dönemde bile yatırım izni alabilmiştik.

                Özellikle, haklı olduğum konularda teşkilat mensupları beni daima dinlediler ve çözüm ürettiler.

                Arkadaşlar, okurlar, unutmayın, asansör düşmeye başlarsa hafif hafif zıpladığınız takdirde hayatta kalma şansınız %95 dir. (Yüzde doksanbeştir.-Bu da yaşanmış bir uzmanlık konusu diyelim)


                             

AKÇAKOCA Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

Adres:      Kükürtlü Mh. 3. Kardelen Sokak, Yıldız Apt. Sitesi Yıldız Apt. Blok No. 2A Osmangazi/Bursa

                 
29 Ekim Mah. Muammer Aksoy Cad. Kirmikil İş Merkezi No:26 /18 ve 22 Nilüfer /Bursa

Tel:           (0224) 233 28 20

E-Posta:   cevdeta@cevdetakcakoca.com  -   akcakoca@superonline.com



Her hakkı saklıdır. 2010 www.akcakocaymm.com.tr

Web Tasarım   
www.MuhasebeTR.com