Bursa, 01.Mart.2004
Bilgi, 2004 / 16
KDV 91 sayılı genel tebliği yayımlandı.
28.02.2004 tarih 25387 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 91 sayılı KDV genel tebliği aşağıdaki konuları açıklığa kavuşturmuştur.
A – Kamu kurum ve kuruluşlarınca alınan bazı hizmetlere ait KDV tevkifatının nasıl yapılacağı yeniden düzenlenerek daha önce 89 sayılı KDV genel tebliğindeki A/ı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.
B – Toptancı hallerinde faaliyet gösterenler tarafından yapılan teslimler
(1) sayılı listenin 14.sırasında belirtilen; toptancı hallerinde faaliyette
bulunanlara ve bunlar tarafından gerçek usule tabi KDV mükelleflerine yapılan taze sebze ve meyve (mamülleri hariç) teslimleri %1 vergi oranı kapsamındadır.
Toptancı hallerinde faaliyet gösteren bazı mükellefler, kendi işletmelerine ait mallar ile toptancı hallerindeki diğer işletmelerden satın aldıkları malları hal dışında satmaları halinde gerçek usule tabi KDV mükelleflerine satışlarda %1, diğer teslimlerde ise %8 KDV oranı uygulanacaktır.
C – 2003 yılındaki indirimli orana tabi işlemlerde iade sınırı
2003 yılı için 8.200.000.000.-(sekizmilyarikiyüzmilyon) liradır.
D – KDV tebliğlerinde yapılan değişiklikler
1) 43 sayılı tebliğdeki A 7/b bölümündeki iadenin gümrük çıkışından sonra alınması halinde alıcının onaylı belgeleri satıcıya gönderme süresi (3) aya çıkarılmıştır.
2) 48 sayılı tebliğdeki D/2 İcra Yoluyla satışlardaki verginin beyanı ve ödenmesi en geç bedelin tahsil edildiği günü izleyen günün mesai saati bitimine kadar vergi dairesine beyan edilip ödenecektir.
E – Perakende satışın tanımı aşağıdaki gibi yapılmıştır.
Perakende satış, teslimi yapılan ürünlerin aynen veya işlendikten
sonra satışını yapanlar ile işletmelerinde kullanacak olanlar dışındakilere satılmasıdır. Ürünleri, aynen veya işlendikten sonra satanlar ile işletmesinde kullanacak olanların gerçek usulde KDV mükellefi olmamaları halinde bunlara yapılan teslimler de perakende satış sayılır.
F – Metal, plastik, kağıt, cam hurda ve atıkların teslim veya ithalinde KDV uygulaması
01.01.2004 tarihinden itibaren KDV’den istisna edilmiş olup ithali veya yurtiçi satışı, hurda gemi, araç sökümü de KDV’ye tabi olmayacaktır.
Daha önceki dönemlerde yapılan satışlarla ilgili olarak tevkif edilen vergilerin iadesine devam edilecektir.
G – Araç plakaları ile ilgili özel matrah şekli
Uygulanacak ve KDV plaka ve basılı evrak bedelleri üzerinden iç yüzde ile hesaplanır.
I – Uluslararası deniz taşımacılığı yapanların beyannamelerine eklemeleri gereken belgeler:
a) Deniz manifestosu (aslı, noter, gümrük veya YMM.ce tasdikli),
b) İndirilecek KDV listesi.
J – Fazla ve yersiz ödenen vergilerin indirim hakkına sahip
olanlara iadesi için:
a) İade talebi en erken, fazla veya yersiz ödenen verginin indirim konusu yapıldığı dönemde yapılacaktır.
b) Bütün dönemlerde devreden ve iade edilecek vergi varsa devreden vergi tutarları fazla ise, talep edilen vergi aynen iade edilecektir.
c) Devreden vergi tutarı az ise devreden vergi tutarı kadar iade edilecektir.
d) İade talebi bir dilekçe ile yapılacaktır.
e) İade talebi genel olarak YMM raporu veya vergi inceleme raporuna göre olacaktır.
TECİL – TERKİN UYGULAMASI
87 seri numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin F bölümünde, ihraç edilecek malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğinde olan malların ihraç kaydıyla teslim edilmesi ve bunların ihracının tek bir mal olarak gerçekleştirilmesi halinde, asıl malın yanı sıra eklenti veya ayrılmaz parça niteliğindeki malların yurt dışındaki müşteriye kesilen faturada ve gümrük beyannamesinde ayrıca yer almasına bağlı olarak tecil-terkin sistemi kapsamında işlem yapılmasının mümkün olduğu ve bu şekilde gerçekleşen işlemlere ait gümrük beyannamelerinde ihracatçılara ihraç kaydıyla mal teslim eden imalatçı-tedarikçi firmaların isim ve ünvanlarının da yer almasının gerektiği açıklanmıştır.
Bu uygulama çerçevesinde; tecil-terkin sistemi kapsamında teslim
alınan malların ihracında ambalaj maddesi veya malzemesi olarak kullanılan ve ihracat faturası ile gümrük beyannamesinde yer alan veya beyanname eklerinde gümrük makamlarınca doğruluğu konusunda meşruhat verilen mallar Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1-c maddesi kapsamında işlem görebileceklerdir.
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
CEVDET AKÇAKOCA